Σκάνδαλο NOVARTIS: Με 10 κάλπες η ψηφοφορία παρά το «ΟΧΙ» της αντιπολίτευσης

Σκάνδαλο NOVARTIS, Βουλή,

Να στηθούν δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου... 


Κατά πλειοψηφία απέρριψε η έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS. H σημερινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει, κατ’ αρχήν, ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα στηθούν 10 κάλπες. Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Η εισήγηση  εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει σε μία κάλπη και η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί ακόμα κι εν μέσω της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΝΔ, πρότειναν να υπάρξει ψηφοφορία με γενική αναφορά στην πρόταση για συγκρότηση από τη Βουλή των Ελλήνων επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, χωρίς να υπάρξει δυνατότητα διακριτής ψηφοφορίας για οποιονδήποτε από τους 10 αναφερόμενους στην δικογραφία.

 Με ποιό ενδεχόμενο μπορεί να στηθεί μια κάλπη

 Η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

 Η αυριανή διαδικασία 


Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου», όπως τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Δύο κύκλοι ομιλητών, με 10 λεπτά για τον καθένα προβλέπει η διαδικασία. Ο πρώτος κύκλος θα έχει 9, τους 8 εισηγητές κομμάτων και έναν ανεξάρτητο και ο δεύτερος κύκλος 16 ομιλητές -6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ, 6 από τα υπόλοιπα κόμματα και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι» πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα γιατί θα τελειώσει η διαδικασία στις 3-4 τα ξημερώματα». 

Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα ομιλίας 20 λεπτά, ενώ έχουν δικαίωμα τοποθέτησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων από 12 λεπτά, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν από 20 λεπτά για τις ομιλίες τους και οι υπόλοιποι αρχηγοί από 15 λεπτά.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μυστική ονομαστική ψηφοφορία. Για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή θα πρέπει να υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θα στείλει υπόμνημα από τη Ν. Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς  σχετικά με τη συγκρότηση από τη Βουλή των Ελλήνων επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, στην οποία έχει κληθεί να τοποθετηθεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος είναι εδώ, απασχολημένος και συνεχίζει τη δουλειά του».

Αντεισαγγελέας Δ.Π.: Και «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», οι προστατευόμενοι μάρτυρες


Ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου από το site της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανάρτησε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι την 9η Φεβρουαρίου 2018, χαρακτηρίστηκαν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Ειδικότερα, ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις», διευκρινίζεται ότι:

1) «Οι υπ’ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά το Ν. 4254/2014) και αφορώσες στην παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της «υπόθεσης Novartis» («προστατευόμενοι μάρτυρες»), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου», και 

2) «Όμως, την 9-2-2018, εγκρίναμε άλλη πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ’ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β παρ. 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Η στάση που θα τηρήσουν κυβέρνηση και κόμματα κατά την αυριανή συζήτηση


«Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή», τονίζει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου.

Νωρίτερα, με ανάρτηση του στο twitter ο επίσης αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση.

Πάντως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος διεγράφη πρόσφατα από τη Νέα Δημοκρατία, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πως αν ήταν ο ίδιος αντιπρόεδρος και το όνομα του είχε εμπλακεί σε μία τέτοια υπόθεση θα είχε παραιτηθεί από τη θέση του.

Διαψεύδει τα σενάρια που το φέρουν να είναι ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει: «Είναι ανόητες φαντασιώσεις στον πιο καλόπιστο χαρακτηρισμό. Είναι ανάξιες σοβαρής αντιμετώπισης. Είναι το απόλυτο ψέμα».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, αλλά από εκεί πέρα το πώς μπορεί να εμπλέκονται άνθρωποι οι οποίοι λειτούργησαν υποδειγματικά είναι μία άλλη υπόθεση» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Μαρία Γεωργίου, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης το όνομα του οποίου αναφέρεται στη δικογραφία για τη Novartis η οποία εστάλη στη Βουλή.

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. Η παράταξή μας είναι εκείνη που -κατά κοινή ομολογία- προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντάς την στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στην ιστοσελίδα enikos.gr, προαναγγέλλοντας τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας:

«Από την ανακοίνωση του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Κατά την ορθή συστηματική ερμηνεία των παραγράφων 7 και 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 και στις περιπτώσεις αυτές, όταν η πρωτοβουλία ανήκει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, απαιτείται δική του διάταξη και έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ και δεν αρκεί διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως έγινε με τους τρεις. Άρα η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα».

Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζει επίσης ότι «τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα,  μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, καθώς η Εισαγγελέας Διαφθοράς, βλέποντας την ακυρότητα, χαρακτήρισε με διάταξή της, εκ των υστέρων, τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε ότι «η υπόθεση είναι 100% σκευωρία, σκηνικό που, όπως είπε , έχει στήσει η κυβέρνηση».

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ότι:

«Στη Διάσκεψη των προέδρων ψηφίσαμε υπέρ της μιας κάλπης, όχι γιατί ταυτίζεται με τις απόψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θεωρούμε ότι το «ναι» αυτό το δικό μας, είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και μόνον. Το πόσες κάλπες θα χρειαστούν θα φανεί όταν δέσει το κατηγορητήριο και αποδειχθεί για πόσα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ενοχής τους στην υπόθεση NOVARTIS».
πηγή:  ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου