NOVARTIS: Προανακριτική και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Ολομέλεια

Novartis, Προανακριτική επιτροπή, Βουλή,

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση...


Η παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα συσταθεί με σκοπό τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, σε υψηλούς τόνους, στη Βουλή.

Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, έπειτα από μια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες.

Η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έγινε δεκτή για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, παραπέμπονται οι
- Δημήτρης Αβραμόπουλος με 188 ψήφους υπέρ,
- Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186 ο καθένας,
- Ευάγγελος Βενιζέλος με 185,
- Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρναρας με 182,
- Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος με 180,
- Παναγιώτης Πικραμμένος με 170, και
- Μάριος Σαλμάς με 159.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή έχει προβλεφθεί με χρονική διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο τα κόμματα έγειραν ενστάσεις ζητώντας να είναι τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προσήλθε στις κάλπες.

Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, καλώντας τα μέλη των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

ΔΗΣΥ και Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)» το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, παρών ψήφισε η Ένωση Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου