Πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι - Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά

Ναυάγιο, πρόσφυγες,

Τραγωδία εκτυλίσσεται από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, λόγω ανατροπής λέμβου στην οποία επέβαιναν περίπου 22 πρόσφυγες και μετανάστες.


Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά κι ένα βρέφος.  Πρόκειται πάντως για το πρώτο ναυάγιο με νεκρούς στα ελληνικά νερά το 2018.

Πολύνεκρο ναυάγιο


Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, μετά από τη βύθιση ξύλινου σκάφους το οποίο μετέφερε - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - 22 πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια.

Το πρωί σκάφη του Λιμενικού ανέσυραν από τη θαλάσσια περιοχή τα άψυχα σώματα έξι ατόμων, ενώ στη συνέχεια περισυλλέγησαν άλλες δέκα σοροί.

Νωρίτερα, κατάφεραν να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Από το πρωί στο σημείο του ναυαγίου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετέχουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Δημήτρης Βίτσας: Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι


«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από πολιτικές κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων», επισήμανε σε δήλωσή του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας την οδύνη του για το ναυάγιο στην περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου.

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου|, τόνισε ο κ. Βίτσας, και σημειώνοντας αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση, υπογράμμισε:

«Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από την πρώτη στιγμή έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την διαχείριση του ζητήματος.

Τέλος ο κ. Βίτσας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Θλίψη για τη νέα τραγωδία


Η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους από ναυάγιο στο Αιγαίο.

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου», αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Η Υπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες».

«Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία», καταλήγει.
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου