EE: Ανήσυχοι οι αγρότες για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ

Ε.Ε., Αγρότες, Copa-Cogeca, Pekka Pesonen,

Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, εξέφρασε η κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση, Copa-Cogeca στη EURACTIV...


Ο Γ.Γ. της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την εισαγωγή δασμών 25% επί του εισαγόμενου χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΕΕ, η οποία διεμήνυσε ότι θα υιοθετήσει μια «σταθερή, αλλά ανάλογη αντιμετώπιση».

«Τα προϊόντα που αναφέρονται από την ΕΕ περιλαμβάνουν τα φασόλια, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα βατόμουρα, το χυμό πορτοκαλιού, το φυστικοβούτυρο, τα πούρα και τα τσιγάρα, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε η Copa-Cogeca.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Pekka Pesonen, προειδοποίησε ότι η εν λόγω διαμάχη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τον αγροτικό τομέα των δύο εταίρων, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε».

«Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός εταίρος όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής της ΕΕ. Διατηρούμε μια σταθερή εμπορική σχέση, την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο. Ζητάμε μετριοπάθεια στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, για να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες δεν καταλήγουν να πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής», κατέληξε ο κ. Pesonen.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου