Forbes: Πλουσιότεροι κατά 18% έγιναν το 2017, οι κροίσοι του πλανήτη!

Οικονομία, παγκόσμιος πλούτος,

Οι 20 πλουσιότεροι του κόσμου, ελέγχουν περιουσίες συνολικής αξίας 1,2 τρις, όσο είναι το ΑΕΠ μίας μεγάλης χώρας, όπως π.χ. το Μεξικό... 


Οι πλούσιου έγιναν πλουσιότεροι και το 2017, σύμφωνα με την 32η ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes, που δημοσιεύτηκε χθές. Οι συμμετοχές έσπασαν όλα τα ρεκόρ και φέτος, περιλαμβάνει 2,208 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι μέσα σε ένα χρόνο, αύξησαν την περιουσία τους κατά 18%, στα 9,1 τρις δολάρια! Οι 20 πλουσιότεροι του κόσμου, ελέγχουν περιουσίες συνολικής αξίας 1,2 τρις, όσο είναι το ΑΕΠ μίας μεγάλης χώρας, όπως π.χ. το Μεξικό.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, που αύξησε την περιουσία του κατά 39,2 δις δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης τιμής στις μετοχές της εταιρίας του το 2017, κατά 59%. Δεύτερος, τον ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς που έχει εκθρονιστεί από την πρώτη θέση, με περιουσία στα 90 δις δολάρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας Γουάρεν Μπάφετ, CEO της Berkshire Hathaway, που παρέμεινε στην τρίτη θέση, με περιουσία ύψους 84 δις δολάρια, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Facebook Μάρκ Ζούκεμπερκ με καθαρή αξία ύψους 71 δις δολάρια. Η δεκάδα, κλείνει από τον Αμάνσιο Ορτέγκα της Zara με περιουσία 70 δις, τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ Χίλου με περιουσία 67,1 δις, τον Τσαρλς Κοχ με 60 δις και τέλος τον ιδρυτή της Orange Λάρι Έλισον, με περιουσία 58,5 δις δολάρια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιουσίας


Μετά τον κ. Μπέζος που αύξησε το ρεκόρ προσαύξησης περιουσίας σε ένα έτος, στα κέρδη, δεύτερος είναι ο Γάλλος Μπερνάρντ Αρνολντ, ηγέτης της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας LVMH. Η συμφωνία για την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior προσέθεσαν στο «πορτοφόλι» του περίπου 30,5 δις. Μπορεί να μην είναι στην κορυφή των πλουσίων του κόσμου (4ος), είναι όμως ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012.

Το 2017 στοίχισε 400 εκατ. στον Ντόναλντ Τράμπ


Ειδική αναφορά, γίνεται στις μεγάλες απώλειες που δέχτηκε η περιουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Έπεσε από την 544η θέση στη 766η, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δις. Το 2017, του στοίχισε περίπου 400 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που εκλέχτηκε πρόεδρος.

Οι Έλληνες κροίσοι


Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στη λίστα, είναι ο Σπύρος Λάτσης, στην θέση 729, με περιουσία 3,2 δις, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Αμέσως μετά ακολουθεί στη θέση 859 ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δις, ως συλλέκτης τέχνης. Στη θέση 965, ακολουθεί ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δις, με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. O κ. Μυστακίδης, είναι ο διευθυντής των επιχειρήσεων χαλκού της Glencore και διατηρεί μερίδιο 3% στον γίγαντα εμπορευμάτων και μεταλλουργίας. Από τους κορυφαίους Έλληνες, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δις δολάρια, κυρίως από τις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια διατηρεί επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου