Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία από τα Ψαρά (vid)

Αλ. Τσίπρας, Ψαρά, 25η Μαρτίου,

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός καλώντας την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».



 «Η σκέψη μας, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σήμερα στους δύο στρατιωτικούς μας, οι οποίοι παραμένουν στην Αδριανούπολη και για τους οποίους κάνουμε τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα. Η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ψαρά, 197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδα μας. «Εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδος και η καρδιά της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ιστορική προσφορά της «Ολόμαυρης Ράχης» αλλά και στην «ακλόνητη πίστη στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας και καταπίεσης».

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός καλώντας την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Υπενθυμίζοντας το αυστηρό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κατανοήσει η Τουρκία ότι «τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι «φυλάττουν Θερμοπύλες». Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη», πρόσθεσε.

Η χώρα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- «αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της».

Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις στα Ψαρά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Tην ίδια στιγμή η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην αυριανή ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα τεθεί επί τάπητος η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.
ert

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου