Νέα πρόκληση με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Ρώ, Τουρκικές προκλήσεις,

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ (9/4) στη νήσο Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο, πιθανότατα της ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων...


Με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα απάντησε η ελληνική φρουρά της νήσου Ρω στην προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου αγνώστου τύπου σε πολύ χαμηλό ύψος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιφύλακας αφού έκανε τις απαραίτητες ενέργειες έδωσε εντολή για τη ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών πυρών προς την αντίθετη κατεύθυνση του ελικοπτέρου, δείχνοντας ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Το ελικόπτερο που δεν αναγνωρίστηκε οπτικά αλλά μόνο ηχητικά και δεν είχε καταθέσει σχέδια πτήσεων, απομακρύνθηκε μετά τη ρίψη των τροχιοδεικτικών πυρών.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, περίπου στις 23.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ. το ελικόπτερο πετούσε μεν σε χαμηλό ύψος, ωστόσο δεν παραβίασε το FIR Αθηνών. 

Τι αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι


Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω ανέφεραν ότι «Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά».

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
 

 Σύσκεψη και στο Πεντάγωνο


Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει το περιστατικό κοντά στη Ρω. Μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως το ελικόπτερο δεν έφτασε πάνω από τη νήσο Ρω, αλλά πετούσε σε χαμηλό ύψος κοντά στη νήσο. Ωστόσο η γρήγορη και δυναμική αντίδραση των ανδρών της ελληνικής φρουράς έβαλε τέλος στο περιστατικό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο χαρακτηρίζεται θερμό, ενώ στο Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη.

Ιδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι με το ελικόπτερο να θέλησαν να τσεκάρουν τον χρόνο και το είδος της ελληνικής αντίδρασης. Ωστόσο η αποκάλυψη ότι το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων δείχνει ότι η Άγκυρα τσεκάρει τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς.

Όπως αναφέρει το OnAlert, μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς υπήρξαν και άλλες πτήσεις κοντά στη Ρω τα προηγούμενα 24ωρα, πτήσεις οι οποίες ίσως αποτελούσαν τον προπομπό της χθεσινοβραδινής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου