Στο Βουκουρέστι οι ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας

Δυτικά Βαλκάνια, 3η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας,

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των τεσσάρων ηγετών της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, θα βρεθεί ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, στις 17 Μαΐου 2018...


Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τρίτης 24 για να συμμετάσχει στην 3η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας

Η 1η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα τον Οκτώβρη του 2017, ενώ η 2η στο Βελιγράδι τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η 3η Σύνοδος ήταν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018, όμως η παραίτηση του Ρουμάνου Πρωθυπουργού Μιχάι Τουντόσε τον Ιανουάριο του 2018 και η αντικατάσταση του από την Βιόριτσα Ντάντσιλα, ανέβαλαν την Σύνοδο για τις 24 Απριλίου.

Στη Σύνοδο εκτός από την οικοδέσποινα Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και τον Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχουν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των τεσσάρων ηγετών, θα βρεθεί ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Προεδρεύουσας της ΕΕ Βουλγαρίας στις 17 Μαΐου 2018.

Ελλάδα Βουλγαρία και Ρουμανία ως κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και χώρες των Βαλκανίων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στηρίζοντας την ενταξιακή τους πορεία και ειδικά την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, Ρουμανίας Τεοντόρ Μελεσκάνου και Βουλγαρίας Ekaterina Zacharieva στις 12 Μαρτίου 2018 και πάλι στο Βουκουρέστι. Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ της Σερβίας συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στις 11 Απριλίου 2018 στο Βελιγράδι όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογο του Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο Βουκουρέστι επίσης μεταξύ των ηγετών θα γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο, τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔ της Μακεδονίας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό καθώς και το μεταναστευτικό.

Τέλος στην Σύνοδο θα συζητηθούν τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, στον τομέα των υποδομών, στον τομέα των μεταφορών μέσω των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που έχουν σχεδιαστεί και μπορούν να αλλάξουν την ευρύτερη περιοχή. Ενώ σημαντικός τομέας συνεργασίας που θα συζητηθεί θα είναι ο ενεργειακός, όπως ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο κ.α.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των τεσσάρων κρατών αναμένεται να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 στην Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου