Διακηρύξεις περί «κυριαρχίας» της Συρίας αλλά και ξεχωριστές ατζέντες

Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Συριακό ζήτημα, Κουρδικό, ΗΠΑ,

Οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασαν για άλλη μια φορά από την Άγκυρα το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το συριακό λαό, τη στιγμή που παίρνουν μέρος στο μοίρασμα της Συρίας…


Με ορατές τις εσωτερικές διαφορές, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράν - Τουρκίας, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα και εξέτασαν τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και τις επιχειρήσεις που υλοποιούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με στόχο την επίτευξη «διαρκούς εκεχειρίας στη Συρία», εξέφρασαν για άλλη μια φορά το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το συριακό λαό, τη στιγμή που παίρνουν μέρος στο μοίρασμα της Συρίας, σε σφοδρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τις συμμαχίες της.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, υπάρχει η διατύπωση ότι «με αποφασιστικότητα εκφράζουν τη δέσμευσή τους να απορρίψουν όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία ατζέντας αυτονομιστών με σκοπό την υποβάθμιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία, αλλά και της εθνικής ασφάλειας γειτονικών χωρών».

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», αλλά και τη «διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου να προβάλει το σχέδιο κλιμάκωσης της επέμβασης του τουρκικού στρατού σε κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστούν όλες οι περιοχές υπό τον έλεγχο του YPG και του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Μανμπίτζ», όπου υπάρχουν αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η Συρία, ούτε η περιοχή μας να δεχθεί επίθεση από ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Τούρκος ηγέτης, τονίζοντας ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας εξαρτάται από τη «διατήρηση της απόστασης από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ωστόσο ο Ροχανί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του επισήμανε πως το Αφρίν θα πρέπει να παραδοθεί στο συριακό στρατό. «Οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να είναι χρήσιμες μόνον αν δεν παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», είπε με νόημα. Σε άλλο σημείο, φέρεται πως αποδοκίμασε την τακτική των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι «ορισμένες χώρες, όπως η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Πρόσθεσε πως για το Ιράν η «στρατιωτική κρίση στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση» και πως «η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι προτεραιότητα για την Τεχεράνη». Τέλος, κάλεσε το συριακό λαό να «αποφασίσει το μέλλον του», καταβάλλοντας προσπάθειες για «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές». Επίσης, φέρεται να ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων που δεν έχουν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα και την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε αναφερθεί στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, λέγοντας πως έχει νικηθεί, μολονότι διατηρεί το καταστροφικό του δυναμικό, και μπορεί να επιτεθεί σε χώρες στον κόσμο, διατηρώντας «την ικανότητα να αλλάζει τακτικές γρήγορα».

Η επόμενη συνάντηση των τριών ηγετών για τις εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στην Τεχεράνη.

Νέες δηλώσεις Τραμπ


Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να επιμένει σε μία μεσοπρόθεσμη «απεμπλοκή» του αμερικανικού στρατού από τη Συρία, καθώς επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του πως «πρέπει να φύγουμε πολύ γρήγορα από τη Συρία» και σε Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, φάνηκε προς το παρόν να εισακούει τις προτροπές του επόμενου υπουργού Εξωτερικών και απερχόμενου διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα δώσουν περιθώρια να επωφεληθούν άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Πληροφορίες της «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφεραν πάντως χτες πως ο Τραμπ πριν από μερικές μέρες «πάγωσε» τη χορήγηση 200 εκατ. δολαρίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομών σε περιοχές της Συρίας όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα σε συνεργασία με Κούρδους και Αραβες των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», επειδή ασκεί έντονες πιέσεις σε «πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου αφενός να καταβάλουν το κόστος ανοικοδόμησης με τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, αφετέρου απαιτεί να στείλουν εκείνες, αν χρειαστεί, στρατεύματα στη Συρία»!
rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου