1321 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1154 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 733 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 656 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 461 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 76 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Ναι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, όχι στο ξεπούλημα της Εθνικής περιουσίας των υδρογονανθράκων

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μπορεί μεν να μας έχει επιβληθεί από τα μνημόνια, αλλά και επί της ουσίας δεν πρέπει να μας βρει αντίθετους. Είναι βέβαιο, ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές και – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να αποδώσει πολλά οφέλη για την χώρα....


του Αλκιβιάδη ΧΑΝΙΩΤΗ στο europost.gr

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει ταχύτατα στην τελική διαδικασία πώλησης του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Το δημόσιο θα πουλήσει το 31%, το οποίο κατέχει και ο Όμιλος Λάτση το 20%, που έχει υπό τον έλεγχό του.

Αναζητείται, λοιπόν, στρατηγικός επενδυτής.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μπορεί μεν να μας έχει επιβληθεί από τα μνημόνια, αλλά και επί της ουσίας δεν πρέπει να μας βρει αντίθετους. Είναι βέβαιο, ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές και – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να αποδώσει πολλά οφέλη για την χώρα.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι τι θα γίνει στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, όπου τα ΕΛΠΕ μέχρι σήμερα είχαν στρατηγικό ρόλο. Μάλιστα, τα ΕΛΠΕ έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα, συμπράττοντας με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε σημαντικά θαλάσσια οικόπεδα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Αλλά και σε άλλα οικόπεδα που βρίσκονται στην στεριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι έρευνες αυτές θα αποδώσουν και θα βγάλουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων προς εκμετάλλευση.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας όλα αυτά αυτά αποτελούν Εθνική περιουσία του Ελληνικού λαού. Η αξία τους είναι πολύ μεγάλη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτιμηθεί σήμερα.

Ένα είναι βέβαιο ότι είναι πολύ πιο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που περιμένει το δημόσιο να εισπράξει από την ιδιωτικοποίηση του 51% των ΕΛΠΕ.

Κατά την γνώμη μας, θα αποτελέσει πράξη εκχώρησης του Εθνικού μέλλοντος της χώρας, το να βγει εντελώς έξω από αυτή την υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι μέγιστο Εθνικό Θέμα και η έκβασή του θα έχει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό άλλα και στο εθνικό μέλλον του Ελληνισμού.

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την δημιουργία μιας εταιρείας Holding, στην οποία το δημόσιο θα έχει το 25% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ θα έχουν το υπόλοιπο 75% μετά την ολοκήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Σε αυτή την Holding θα υπαχθούν όλες οι εταιρείες, που ελέγχουν σήμερα, κάθε μία χωριστά, τις άδειες ερευνών (για κάθε μία παραχώρηση αδείας, έχει δημιουργηθεί μία εταιρεία που την ελέγχει).

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα μείνει έξω το δημόσιο από αυτή την διαδικασία που αποτελεί μεγάλο στρατηγικό ζήτημα για την Εθνική περιουσία των υδρογονανθράκων, που ανήκει σε τελική ανάλυση σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Θα παρακολουθούμε την όλη διαδικασία από πολύ κοντά και θα συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος πρέπει να γίνει άμεσα, για να υπάρξει ενημέρωση ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Αλκιβιάδης Χανιώτης, ΕΛΠΕ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.