Ναι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, όχι στο ξεπούλημα της Εθνικής περιουσίας των υδρογονανθράκων

Αλκιβιάδης Χανιώτης, ΕΛΠΕ,

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μπορεί μεν να μας έχει επιβληθεί από τα μνημόνια, αλλά και επί της ουσίας δεν πρέπει να μας βρει αντίθετους. Είναι βέβαιο, ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές και – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να αποδώσει πολλά οφέλη για την χώρα....


του Αλκιβιάδη ΧΑΝΙΩΤΗ στο europost.gr

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει ταχύτατα στην τελική διαδικασία πώλησης του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Το δημόσιο θα πουλήσει το 31%, το οποίο κατέχει και ο Όμιλος Λάτση το 20%, που έχει υπό τον έλεγχό του.

Αναζητείται, λοιπόν, στρατηγικός επενδυτής.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μπορεί μεν να μας έχει επιβληθεί από τα μνημόνια, αλλά και επί της ουσίας δεν πρέπει να μας βρει αντίθετους. Είναι βέβαιο, ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές και – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να αποδώσει πολλά οφέλη για την χώρα.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι τι θα γίνει στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, όπου τα ΕΛΠΕ μέχρι σήμερα είχαν στρατηγικό ρόλο. Μάλιστα, τα ΕΛΠΕ έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα, συμπράττοντας με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε σημαντικά θαλάσσια οικόπεδα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Αλλά και σε άλλα οικόπεδα που βρίσκονται στην στεριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι έρευνες αυτές θα αποδώσουν και θα βγάλουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων προς εκμετάλλευση.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας όλα αυτά αυτά αποτελούν Εθνική περιουσία του Ελληνικού λαού. Η αξία τους είναι πολύ μεγάλη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτιμηθεί σήμερα.

Ένα είναι βέβαιο ότι είναι πολύ πιο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που περιμένει το δημόσιο να εισπράξει από την ιδιωτικοποίηση του 51% των ΕΛΠΕ.

Κατά την γνώμη μας, θα αποτελέσει πράξη εκχώρησης του Εθνικού μέλλοντος της χώρας, το να βγει εντελώς έξω από αυτή την υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι μέγιστο Εθνικό Θέμα και η έκβασή του θα έχει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό άλλα και στο εθνικό μέλλον του Ελληνισμού.

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την δημιουργία μιας εταιρείας Holding, στην οποία το δημόσιο θα έχει το 25% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ θα έχουν το υπόλοιπο 75% μετά την ολοκήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Σε αυτή την Holding θα υπαχθούν όλες οι εταιρείες, που ελέγχουν σήμερα, κάθε μία χωριστά, τις άδειες ερευνών (για κάθε μία παραχώρηση αδείας, έχει δημιουργηθεί μία εταιρεία που την ελέγχει).

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα μείνει έξω το δημόσιο από αυτή την διαδικασία που αποτελεί μεγάλο στρατηγικό ζήτημα για την Εθνική περιουσία των υδρογονανθράκων, που ανήκει σε τελική ανάλυση σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Θα παρακολουθούμε την όλη διαδικασία από πολύ κοντά και θα συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος πρέπει να γίνει άμεσα, για να υπάρξει ενημέρωση ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου