Τα πρωτομαγιάτικα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων

Πρωτομαγιά, πολιτικά κόμματα,

Mε ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται στην 1η Μάη και τη συνδέουν με το πολιτικό περιεχόμενο που προκύπτει από την ιδιαίτερη οπτική τους.



Ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ενότητα και αγώνα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο επιτίθενται στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις ανισότητες» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε μια εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα.

Σήμερα στη χώρα μας δίνεται μια μεγάλη μάχη. Απέναντι στις αγορές, τους διεθνείς και εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τα πολιτικά τους φερέφωνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμούν τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλους αυτούς ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018 αλλά και οι ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου Εργασίας υπέρ των εργαζομένων, αποτελούν τα πρώτα δείγματα αντιστροφής της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσαν τα μνημόνια».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας


Στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του το ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, χρειάζεται η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετωπίδα της την απάντηση και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό «ειρήνης», αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Οι διεκδικήσεις για το μεροκάματο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πρέπει να συμπληρώνονται με την απαίτηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μη συμμετέχουν ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, να απομονωθεί ο ρατσισμός, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που διχάζει το λαό και κρύβει ότι έχουν συμφέρον όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι γειτονικοί να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον ιμπεριαλισμό.

Η μάχη για να σπάσουμε τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να μην επαναχαραχτούν τα σύνορα με το αίμα των λαών, δίνεται από το εργατικό κίνημα μαζί με τη μάχη για να ζει ο λαός καλύτερα, νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες


H εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε για την Πρωτομαγιά: «Η Πρωτομαγιά μας θυμίζει ότι τα εργασιακά δικαιώματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών, κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες και θυσίες των εργαζομένων. Η εργασιακή κανονικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το διαρκές ζητούμενο παράλληλα με την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και τις καλύτερες προοπτικές της Πατρίδας μας.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει εφέτος με τις ευοίωνες προοπτικές της εξόδου από την ύφεση και τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από επτά χρόνια σκληρών θυσιών των Ελλήνων.
Ο κοινός στόχος για τον οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και προσωπικά ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος έχουμε δεσμευτεί είναι η οριστική ρύθμιση του ζητήματος του χρέους, που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δραστική μείωση της ανεργίας και η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτό είναι το χρέος μας».

Το Κίνημα Αλλαγής


Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο λογαριασμό της στο facebook αναφέρει ότι: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιεργατικές λογικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει πειθήνια, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις. Στην Ελλάδα με το Κίνημα Αλλαγής, στην Ευρώπη με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πιστεύει σε πραγματική ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Με το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ για ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου. Με τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους , που τόσα έχουν προσφέρει στα χρόνια της κρίσης, στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.
Η χώρα μας δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, με τη θηλιά στο λαιμό με τις πολιτικές που τσακίζουν τη μεσαία τάξη, την υπερφορολόγηση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τα «πλεονάσματα» που πνίγουν τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο.

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα. Για μείωση της ανεργίας, επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Για επιστροφή των νέων στην Ελλάδα που τόσο τους έχουμε ανάγκη. Για την πραγματική ελπίδα, για όλους. Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Η Ένωση Κεντρώων


Aπό την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι:  «Η εργατική Πρωτομαγιά έχει μεγάλη σημασία, γιατί θυμίζει τους αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στη κακή εργοδοσία και τις κακές συνθήκες δουλειάς, ενάντια δηλαδή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, 600 χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό και από τους εργαζόμενους ένα 40% παίρνουν αμοιβές ασιτείας και πείνας. Τώρα, λοιπόν η Πρωτομαγιά έχει πολύ μεγάλη αξία από ποτέ άλλοτε, γιατί ενώνει και χαλυβδώνει την εργατική τάξη ενάντια στην εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά δεν είναι υπόθεση της αριστεράς.
Για την Ένωση Κεντρώων είναι κορυφαία μέρα το νόημα της οποίας πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου».

Η Λαϊκή Ενότητα


Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι βασικοί στόχοι αυτής της εναλλακτικής πρότασης είναι η κατάργηση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η διαγραφή του δημοσίου χρέους, η γενναία “σεισάχθεια” “διαγραφή” στο ιδιωτικό χρέος λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, η εθνικοποίηση των τραπεζών, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η στήριξη του δημόσιου τομέα και η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών.

Αυτά προϋποθέτουν την έξοδο από την ευρωζώνη και έκδοση εθνικού νομίσματος, καθώς και τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για το σοσιαλισμό.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ΠΟΤΕ να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.
Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στην Αθήνα, 10.30 π.μ. Χαυτεία (Εμμ. Μπενάκη και Σταδίου) και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου