Από το 2020 με το βαθμό απολυτηρίου η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παιδεία, εκπαίδευση, Κώστας Γαβρόγλου,

Από τον Ιούνιο του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας...


Σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ΄ Λυκείου, μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα, καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β΄ Λυκείου. Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση, για ένα μεταβατικό διάστημα, τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ".

Ο υπουργός Παιδείας λέει, επίσης, "όχι" στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για "ιδεολογική εμμονή" τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλιλεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη».

Παράλληλα, απαντά και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των θρησκευτικών ότι προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.

Ειδικότερα, σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει: «Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους.

Παράλληλα, θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια, ώστε -χωρίς εξετάσεις-να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου