Πυρετός διαβουλεύσεων για το χρέος στις Βρυξέλλες

χρέος,

Στην βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ. Παρόλο που επισήμως η παρουσία του εξηγείται ότι "είναι εδώ για προσωπικούς λόγους, γιατί νωρίτερα ήταν στη Δανία", ο Πολ Τόμσεν δεν… συνηθίζει "άσκοπες" επισκέψεις...


Ύστατη προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός στις διαφορετικές απόψεις Ευρωπαίων δανειστών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Μία μέρα πριν το Eurogroup, οι ζυμώσεις αυξάνονται, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη σύγκλιση, προκειμένου το Ταμείο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του και –φυσικά- να "βάλει την σφραγίδα του" στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στην βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ. Παρόλο που επισήμως η παρουσία του εξηγείται ότι "είναι εδώ για προσωπικούς λόγους, γιατί νωρίτερα ήταν στη Δανία", ο Πολ Τόμσεν δεν… συνηθίζει "άσκοπες" επισκέψεις. Πληροφορίες του News 24/7, αναφέρουν ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την παρουσίαση και ανάλυση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των θεσμών. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε και μια επίσκεψη στο Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Μέχρι σήμερα, το Ταμείο και οι ευρωπαίοι δανειστές φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και διπλωματικές πηγές έχουν ήδη αρχίσει να διαβλέπουν μια οριστική ρήξη την Πέμπτη, στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, ενώ βήματα έχουν σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ, οι συμβιβασμοί δεν είναι αρκετοί για να "κλειδώσει" η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

"Βρισκόμαστε σε "κρίσιμες" μέρες σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης είναι στενά", παραδέχτηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες. "Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε".
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου