Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

οικονομία, τέταρτη αξιολόγηση, ΔΝΤ, Πιερ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόφσκι, θεσμοί,

«Η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσαν οι θεσμοί...


Σχεδόν… εορταστικό είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού. Ευρωπαίοι πιστωτές και ΔΝΤ προχώρησαν σε δηλώσεις επισφραγίζοντας το γεγονός και παραπέμποντας στο Eurogroup Ιουνίου για τα υπόλοιπα που μένουν να γίνουν.

«Η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσαν οι θεσμοί.

Μοσκοβισί: Εξαιρετική συνθήκη για να ξεκλειδώσει μία συνολική συμφωνία


«Η σημερινή συμφωνία SLA είναι εξαιρετικά νέα πριν από το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης. Συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές και στα κλιμάκια των θεσμών για την σκληρή τους δουλειά και την καλή συνεργασία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης είναι εξαιρετική συνθήκη για να ξεκλειδώσει μια συνολική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που τίθενται ενόψει του τέλους του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον. Γι’ αυτό θερμά προσκαλώ τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν εγκαίρως στην εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

«Ύστερα από τόσα δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα επιτέλους βρίσκεται σε καλό δρομο. Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά τις ερχόμενες εβδομάδες να κλείσουμε μια συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα βιώσιμη ανάπτυξη μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο», κατέληξε ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλαδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», γράφει ο Μ. Σεντένο στο μήνυμά του στο Twitter.

ΔΝΤ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το θέμα του χρέους


Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας «staff level agreement» που αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Ντομπρόφσκι: Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα


«Εξαιρετικά νέα από την Ελλάδα απόψε», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι, αναφερόμενος στην 4η αξιολόγηση και στην επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. «Το Eurogroup θα το συζητήσει στις 24 Μαΐου. Καλό σημάδι υπό το πρίσμα της προετοιμασίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου