1322 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1155 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 735 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 658 ΚΟΣΜΟΣ 501 ΑΠΟΨΕΙΣ 462 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 77 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και του σημερινού Eurogroup.


«Ζωντανό» παραμένει το ενδεχόμενο εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων, μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τα ξημερώματα η Κομισιόν.

Το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου, 40 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αξιώσει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί πιστή αντιγραφή των όσων αναφέρονταν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ έχει κρατήσει αποστάσεις με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά στο αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ή όχι επί του δημοσιονομικού. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα όσον αφορά στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τριετίας 2019-2022.

Έτσι, μένει να φανεί αν μέχρι την τελική αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος το ΔΝΤ θα επικαλεστεί την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2019 αξιώνοντας την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου. Ασφαλώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το αν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Το επικαιροποιημένο κείμενο του 3ου προγράμματος, αναφέρεται στην υποχρέωση κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής για την περίοδο 2019-2022 μέσα στον Ιούνιο. Με αυτό η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Μάλιστα, όπως αναφέρεται ρητά, αν υπάρξουν παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους (π.χ από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που θα καταργούν ψηφισμένα μέτρα), τότε θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτα. Το Μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να εφαρμοστούν θετικά αντίμετρα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο τονίζει ότι θα απαιτηθεί συμφωνία με τους θεσμούς μετά την ποιοτική αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων, με γνώμονα την τήρηση των στόχων.

Το ειδικό καθεστώς και στα πέντε νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν, θα πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος Ιούνιου ενώ άμεσα θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την νέα περικοπή του ΕΚΑΣ –περίπου κατά 50 εκατ. ευρώ- από την 1/1/2019. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί από την 1/1/2020.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επίσης, ορίζεται ότι θα καθιερωθεί μόνιμος μηχανισμός για την ανανέωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση.

Η υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η τοποθέτηση νέων διευθυντών στο δημόσιο, η ανάπτυξη της επένδυσης στο Ελληνικό και το Κτηματολόγιο εκτείνεται για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

 naftemporiki.gr

επικαιροποιημένο μνημόνιο, Κομισιόν, Ευρογροθπ,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.