Η ώρα των αρχηγών - Κορυφώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Σκοπιανό, πρόταση δυσπιστίας, βουλή,

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης....


Κορυφώνεται σήμερα η  συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας  εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους επί της πρόσφατης συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

 Μετά από ένα διήμερο όπουτο πολιτικό θερμόμετρο βρέθηκε στο κόκκινο καιστιγματίστηκε από τις  Μετά από ένα διήμερο όπουτο πολιτικό θερμόμετρο βρέθηκε στο κόκκινο καιστιγματίστηκε από τις  προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα κορυφωθεί το μεσημέρι, όταν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα «ανεβούν» στο βήμα της Βουλής και θα επιχειρηματολογήσουν.

 Ακολούθως θα διεξαχθείη κρίσιμη ψηφοφορία, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στα έδρανα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία για το Σκοπιανό. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια.

 Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων έχει αποστείλει επιστολή στη ΝΔ και ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από τη συζήτηση.

 Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 2.00 το μεσημέρι. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των κοινοβουλευτικών εργασιών έως αργά το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

Παρακολουθήστε απευθείας τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο


Γιάννης Δραγασάκης: «Ωφελημένοι οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας»


Χθες, Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  Γιάννης Δραγασάκης, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας, επεσήμανε ότι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη λύση του προβλήματος, θα είναι οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας.

 «Η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει εφόσον ικανοποιεί τα βασικά μας συμφέροντα, ως μια συμφωνία - προϊόν συμβιβασμού. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει και στη γείτονα χώρα» έσπευσε να προσθέσει.

 Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε, επιπλέον, στην πρωτοβουλία της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Είναι σαφές ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

 Και εξήγησε: «Στόχος της ήταν, όχι η συμφωνία, αλλά η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και η συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Το αποτέλεσμα είναι η πολιτική ενδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αποκάλυψη των αντιφάσεων και των αδιεξόδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης».


Κωστής Χατζηδάκης: «Ανίκανη η κυβέρνηση»


 Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.,  Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για μια «ανίκανη, ιδεοληπτική και αποτυχημένη» κυβέρνηση, η οποία πρέπει να φύγει, και κάλεσε τη Βουλή να τοποθετηθεί υπεύθυνα, εθνικά και συνειδησιακά.

 Αφού σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό παράγει έννομες συνέπειες, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για να προχωρήσει σ’ αυτή τη λύση.
 Υπογράμμισε, επίσης, ότι η υπογραφή από τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα είναι καθοριστικής σημασίας, και «αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε μια κυβέρνηση βαθύτατα διχασμένη, καθώς άλλη είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλητων ΑΝΕΛ».


Διαμάχη Κοτζιά - Μπακογιάννη


 Όπως είναι φυσικό, ο υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Κοτζιάς, συγκέντρωσε μεγάλο μέρος των«πυρών» της αντιπολίτευσης.

 «Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής» ανέφερε, χαρακτηριστικά, η βουλευτής της Ν.Δ.,  ΝτόραΜπακογιάννη. Και συνέχισε: «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε».

 Από την πλευρά του, ο κ.Κοτζιάς ανταπάντησε, τονίζοντας τα εξής: «Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ να ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».

 Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.

Σταύρος Θεοδωράκης: «Διακινητές ψεμάτων»


 Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ποταμιού,  Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «διακινητές ψεμάτων», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι τα μέλη του κόμματος έχουν λάβει μήνυμα για την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

 «Δεν έχουμε λάβει κανένα μήνυμα που να μας λέει τι να κάνουμε στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Οπότε ή το ταχυδρομείο χάλασε ή κάποιοι διακινούν ψέματα» υποστήριξε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης»


 Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 «Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

 Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστερο-δεξιό αμάλγαμα.Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».

Αποχώρησε το ΚΚΕ


 Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τουΚΚΕ,  Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματός του από τη συζήτηση.

 «Το  ΚΚΕ  δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σ΄ αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.
 Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».
πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου