Τουρκία: 17 τράπεζες υποβάθμισε η Moody's

Τουρκία, υποβάθμιση τράπεζων,

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε και έθεσε υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση τα αξιόχρεα 17 τουρκικών τραπεζών, ενώ έθεσε επίσης σε παρακολούθηση για υποβάθμιση τα αξιόχρεα δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών. 

 
Σε νέο «χτύπημα» του τραπεζικού τομέα της Τουρκία προχώρησε ο οίκος Moody’s, υποβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις 17 τραπεζών. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος απείλησε τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περαιτέρω υποβάθμιση.

Οι αποφάσεις της Moody’s αντανακλούν το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας, το οποίο μάλιστα, έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και απειλεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση για νέα υποβάθμιση, όπως διευκρίνισε ο Moody’s, θα εξαρτηθεί από την:
  1. Περαιτέρω επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος
  2. Τις επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ
  3. Τη δυνατότητα στήριξης από το δημόσιο
Άλλωστε, ας μην λησμονηθεί το γεγονός ότι ο οίκος Moody’s, την προηγούμενη Παρασκευή, έθεσε σε καθεστώς υποβάθμισης την αξιολόγηση «Ba2» της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, σήμερα, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας προχώρησε σε νέα -την τρίτη σε λιγότερο από δύο μήνες- αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 17,7%.

Στον απόηχο της είδησης, η τουρκική λίρα επιδόθηκε σε ράλι, οι μετοχές ενισχύθηκαν και το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές χρέους ακολούθησε την κατιούσα.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου