Σύνοδος ΕΕ-Κίνας στη σκιά των ΗΠΑ

Ε.Ε., ΚΙΝΑ,

H ετήσια Σύνοδος ΕΕ και Κίνας διεξάγεται στο Πεκίνο υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Συμφωνία για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά και κοινή ομάδα εργασίας για μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ.

 
«Η ΕΕ και η Κίνα είναι δυο δυνάμεις σταθερότητας» δήλωσε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είχε καλέσει προηγουμένως τους Προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι, να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους. «Η παγκόσμια τάξη δεν θα πρέπει να καταστραφεί» δήλωσε με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι αλλά και τη σύνοδο ΕΕ και Κίνας στο Πεκίνο.

Οι δασμοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα καθώς και οι απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχουν πλήξει τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τη Γερμανία. Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρίσκεται και η Κίνα. Εδώ και μερικές ημέρες οι εισαγωγείς πρέπει να καταβάλλουν δασμούς ύψους 25% σε 818 προϊόντα των οποίων ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται σε 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα σε αυτή την απόφαση, επιβάλοντας δασμούς σε 545 αμερικανικά προϊόντα. Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης η Κίνα θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί την ΕΕ. Κίνα και ΕΕ παράγουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και διεκπεραιώνουν το μισό περίπου των εμπορικών συναλλαγών.

Τα φιλόδοξα κινεζικά σχέδια


Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στην πράξη θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη μια συμμαχία Πεκίνου και ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η οπτική γωνία των δυο πλευρών είναι πολύ διαφορετική. Σε πρόσφατη έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα διαπιστώνεται πως η Κίνα είναι «μια από τις πιο περιοριστικές οικονομίες του κόσμου». Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί παραπονούνται για γραφειοκρατικά εμπόδια και για διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με τις κινεζικές εταιρείες.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Κίνα προσπαθεί να υποχρεώσει τις ξένες εταιρείες να της μεταβιβάσουν την τεχνογνωσία τους. Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει υποχρεώνοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες. Με το φιλόδοξο σχέδιο «Made in China 2025» η χώρα θέλει να καλύψει τα σημαντικά κενά που τη χωρίζουν από δυτικά κράτη σε τομείς τεχνολογίας.

Ακόμη με τους επιπλέον εμπορικούς δρόμους που θέλει να δημιουργήσει προς την Ευρώπη, δυτική Ασία και Αφρική, επενδύοντας δισεκατομμύρια η ΕΕ δεν την βλέπει με καλό μάτι την Κίνα. Παρόλα αυτά, καθημερινά διακινούνται εμπορεύματα μεταξύ ΕΕ και Κίνας αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου