ΟΗΕ: Παρουσίαση της ελληνικής αξιολόγησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΟΗΕ, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Σωκράτης Φάμελλος,

Το πολιτικό φόρουμ πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στην έδρα του ΟΗΕ και στην ελληνική αντιπροσωπεία που ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος...


Την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση της Ελλάδας, στην οποία αναλύεται το έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ στη βάση της «Ατζέντας του 2030», παρουσίασε τη Δευτέρα στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Το πολιτικό φόρουμ πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στην έδρα του ΟΗΕ και στην ελληνική αντιπροσωπεία που ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος και η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση (VNR) της Ελλάδας, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για τη χώρα και συνοδεύτηκε με την υποβολή αναλυτικής Εθνικής Έκθεσης που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης με τη συνεισφορά όλων των Υπουργείων, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο καθώς είναι θεματικά αρμόδιο για τους 7 από τους συνολικά 17 SDGs.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των SDGs. Αναφέρθηκε:
  • Πρώτον, στον θεσμικό διϋπουργικό μηχανισμό που διαμορφώθηκε για τη διασφάλιση υψηλής πολιτικής δέσμευσης αλλά και για τον κοινωνικό διάλογο για την επιτυχή εφαρμογή των Στόχων.
  • Δεύτερον, στην κυβερνητική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δίκαιη ανάπτυξη που συνδυάζονται με την επίτευξη των SDGs στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα.
  • Τρίτον, στα βασικά μέσα εφαρμογής και παραδείγματα ολοκληρωμένης διασύνδεσης πολιτικών όπως τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία και την κοινωνική πολιτική, και τέλος στα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής των SDGs, το οποίο θα συνδέεται με την νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση εφαρμογής των Στόχων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 στόχους SDGs, δεδομένου ότι παρέχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο για μετασχηματισμό προς μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, η οποία διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, καθώς επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικολογικού πλούτου της χώρας.

Χαρακτήρισε υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, την αρχή της «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» που διέπει την Αgenda 2030 στο σύνολό της, καθώς τίθεται ως απώτατος σκοπός ο επαναπροσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, υπό το πρίσμα των SDGs και προς όφελος της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.

Ειδική εκτενή αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας στην παρουσίασή του, στην υλοποίηση των SDGs στους οποίους εστιάζει το φετινό Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου και οι οποίοι είναι «περιβαλλοντικής φύσεως», καθώς αφορούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού, ενέργειας, βιώσιμων πόλεων και οικισμών, βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και προστασίας χερσαίων και θαλασσίων οικοσυστημάτων.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, Γιώργος Βερνίκος, σημείωσε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την επιτυχή υλοποίηση των SDGs, αναφερόμενος στον εκτενή διάλογο που πραγματοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, ενώ η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη ανέλυσε εν συντομία τον ρόλο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση της εφαρμογής των Στόχων, μέσω του έργου των Μόνιμων Επιτροπών του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου