Η Αθήνα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές

Handelsblatt,

Στη σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι η χώρα πρέπει να επιχειρήσει την έκδοση ομολόγου μολονότι δεν έχει άμεση ανάγκη...


Εκτενές άρθρο για τη διαφαινόμενη νέα δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «.... Σε πέντε εβδομάδες εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας. Τότε η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι μόνη της στις κεφαλαιαγορές. Η Αθήνα δεν έχει μεν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Χάρη σε ένα απόθεμα ρευστότητας 24 δις ευρώ, οι ανάγκες της καλύπτονται μέχρι τα μέσα του 2022. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Με δοκιμαστικές εκδόσεις η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις αγορές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτίθεται να τεστάρει προσεχώς τη διάθεση των επενδυτών. Εξετάζεται η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν εκδώσει 10ετή ομόλογα κατά τη λήξη των προγραμμάτων τους, εν μέρει μάλιστα και πριν την ολοκλήρωσή τους. Εάν η Ελλάδα κατάφερνε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου υπό λογικούς όρους πριν το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, αυτό θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να το καταχωρίσει ως απόδειξη της ‘καθαρής εξόδου' από το πρόγραμμα βοήθειας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου