Η Κίνα κατέθεσε προσφυγή στον ΠΟΕ για τις προθέσεις των ΗΠΑ εισαγάγουν νέους δασμούς

Παγκόσμιο εμπόριο, ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΠΟΕ,

Το Πεκίνο ξεκίνησε διαδικασίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε σχέση με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να εισαγάγουν πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.


Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αναφορικά με τον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών της Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Στο παρελθόν, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς 10% σε αγαθά από την Κίνα με ετήσια προσφορά 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο Πεκίνο, αυτό θεωρήθηκε απαράδεκτο και υποσχέθηκε να υποβάλει αμέσως αίτηση στον ΠΟΕ. 

Εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας 


Στις αρχές Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν έναν κατάλογο 1.300 κινεζικών προϊόντων, έναντι των οποίων θα μπορούσαν να εισαχθούν δασμοί κατά την εισαγωγή ως απάντηση στην παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα.

Με τη σειρά του, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας αποφάσισε να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε 106 ονόματα αγαθών που εισάγονται από τα κράτη. Τον Μάιο, τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν εμπορικό πόλεμο και θα σταματήσουν να εφαρμόζουν αμοιβαία καθήκοντα. Ωστόσο, αργότερα προέκυψε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για εμπορικά ζητήματα και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες κατηγορίες.

Στα μέσα Ιουνίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 25% επί προϊόντων από τη Κίνας, τα οποία επηρέασαν το ένα δέκατο των κινεζικών εισαγωγών στην Αμερική. Τα νέα τέλη θα επηρεάσουν την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες αξίας 50 δισ. δολαρίων. Τα τέλη θα αρχίσουν να χρεώνονται από τις 6 Ιουλίου.

Η Κίνα, με τη σειρά της, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα επιβάλλει δασμό εισαγωγής 25% για 659 ονόματα αγαθών που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για 50 δισ. δολάρια. Ο τελωνειακός δασμός θα αρχίσει να λειτουργεί εν μέρει από τις 6 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου