Bloomberg: Ο δύσκολος δρόμος της Ελλάδας δεν τελειώνει τον Αύγουστο

Οικονομία, Bloomberg,

Τον δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα, μετά και την εμπλοκή με την αποταμίευση της τελευταίας δόσης την Πέμπτη, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.


Η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να παγώσει τον ΦΠΑ στα νησιά για το επόμενο εξάμηνο είχε αντίκτυπο στην εκταμίευση του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα βοηθείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων του και μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον αγώνα που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν αρκετά πίσω.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία επιμένει να βρεθούν ισοδύναμα ενώ το δημοσίευμα συσχετίζει και την ανακοίνωση του παγώματος του ΦΠΑ με τη συμφωνία Μερκελ και Τσίπρα για επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία.

«Ολόκληρο το χθεσινό επεισόδιο δεν μπορεί να εκτροχιάσει την αποκαλούμενη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τη διάσωση», ανέφεραν αναλυτές της «Παντελάκης Χρηματιστηριακή» στο πρακτορείο. «Εντούτοις, είναι χρήσιμο γιατί δείχνει πόσο σφιχτό είναι το λουρί με το οποίο οι διεθνείς δανειστές επιδιώκουν να κρατήσουν την Ελλάδα ακόμα και μετά τις 20 Αυγούστου».

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, έσπευσε να καθησυχάσει την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χθες σε δημοσιογράφους ότι η καθυστέρηση αυτή δεν αποτελεί απειλή για την τελική πληρωμή.

Πάντως, το πρακτορείο, θεωρεί δεδομένο πως για την ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσει πρόκληση το να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις που δώσει στους πιστωτές της, καθώς μια «επίδειξη ισχύος» από την πλευρά της θα δημιουργήσει πρόβλημα στην έξοδο στις αγορές.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η δήλωση Ρεγκλινγκ όταν κλήθηκε να απαντήσει για το αν ο Αλ. Τσίπρας θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα των συντάξεων με τον επικεφαλής του ESM να απαντά πως θα πρέπει να μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του.
 sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου