Τραμπ προς Μέι: Ολοκληρώστε το Brexit, αρκεί να κάνουμε εμπόριο μεταξύ μας

Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι, Brexit,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τερέζα Μέι ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, αναιρώντας  δήλωση σε πρόσφατη συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, ανατρέποντας προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει, σε συνέντευξή του σε μια βρετανική εφημερίδα, στην οποία φέρεται να είπε ότι η στρατηγική της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit θα εμποδίσει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.

«Θέλουμε να εμπορευτούμε με το ΗΒ και το ΗΒ θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της επίσημης εξοχικής κατοικίας της Τερέζα Μέι, στο Τσέκερς.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Τραμπ είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”. «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.

«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.
Και η Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Sun.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».

Διαδήλωση κατά της επίσκεψης Τραμπ στο Λονδίνο

 

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει πως θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης, ενώ άλλες διαμαρτυρίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σ’ όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο ένα αερόστατο έξι μέτρων που έχει τη μορφή του αμερικανού προέδρου εν είδει πορτοκαλί μωρού που κλαίει και φοράει πάνα.

«Ήθελα να κάνω πολύ σαφές, όταν ο Τραμπ ήρθε στη χώρα, πως δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές του», λέει η 35χρονη Κίμπερλι που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες στο κέντρο του Λονδίνου.

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να το δει ο ίδιος … θα δείξει στους ανθρώπους εναντίον των οποίων είναι προκατειλημμένος πως τους υποστηρίζουμε».

Ο Τραμπ θα μείνει πάντως μακριά από τις διαδηλώσεις, καθώς οι συναντήσεις του με την Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ είναι προγραμματισμένες εκτός Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου