ΤΟΥΡΚΙΑ: Ορκίστηκε o Ερντογάν, διορισμός νέας κυβέρνησης και τραπεζικών στελεχών

Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν, ορκωμοσία, υπουργικό συμβούλιο, κεντρική τράπεζα Τουρκίας,

Ορκίστηκε χθες για τη νέα πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώθηκε η νέα 16μελής κυβέρνηση και αναμένεται ο διορισμός των τραπεζικών στελεχών της κεντρικής τράπεζας.


Ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκία που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με «αμερόληπτο» τρόπο.

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την τελετή ορκωμοσίας.
Στην τελετή ορκωμοσίας είναι καλεσμένοι 22 ηγέτες και 28 πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Πακιστάν, της Σομαλίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Βενεζουέλας, της Ζάμπια, της Μολδαβίας και ο Εμίρης του Κατάρ.

Υπολογίζεται πως στο σύνολο τους οι καλεσμένοι ανέρχονται στους 10.000, μαζί με πολίτες που εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί το Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ και τελικός του προορισμός είναι η προεδρικό κατοικία.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο


Την νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Αντιπρόεδρος είναι ένας σε αντίθεση με τις φήμες ότι μπορεί να ήταν δύο ή και τρεις και είναι ο Φουάτ Οκτάϊ. Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν,Μπεράτ Αλμπαϊράκ που ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Οικονομίας που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συγκεντρωθεί σε ένα υπουργείο. Έκπληξη του Ερντογάν αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιός τώρα θα διοριστεί στην θέση του, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.

Το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Μουράτ Κουρούμ, , υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Μεχμέτ Ερσόϊ, υπουργός Παιδείας ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Εμπορίου η Ρουσχάρ Πεκτζάν και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Καχίτ Τουράν.

Ο Ερντογάν θα διορίσει και τα κεντρικά τραπεζικά στελέχη


Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος στην επιλογή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, των αναπληρωτών του και των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.


Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας με νέες, σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, αναφέρει ότι ο πρόεδρος θα διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

Τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης ορίζουν τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου