Ευθύμιος Λέκκας: 100 περιοχές με επικινδυνότητα στο «κόκκινο» σε περίπτωση ακραίων φαινομένων (vid)

Ευθύμιος Λέκκας, φυσικές καταστροφές,

Για το τι έφταιξε, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στον απόηχο της τραγωδίας στην Αν. Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.


Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει, όπως είπε, 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας  υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις  τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»:

 «Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι’ Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος,  περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής», όπως το Μάτι.
«Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη.

Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής ( οικισμοί και πευκοδάσος) συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.

«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε,  το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

«Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός», απάντησε σχετικά με δημοσιεύματα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο από το ρήγμα της Ανατολίας. «Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου