Ερντογάν: Η οικονομική πολιορκία είναι συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Με βαριές εκφράσεις μιλησε ο τούρκος πρόεδρος για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα ότι αποτελούν τη συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε το 2016 στην Τουρκία...


Για «οικονομική πολιορκία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα» έκανε λόγο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τους κλυδωνισμούς που δέχεται η τουρκική οικονομία τις τελευταίες ώρες αλλά και την κατάρρευση της λίρας.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι, στην πραγματικότητα, η συνέχεια της απόπειρας του 2016.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια οικονομική πολιορκία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου (2016) δε θα σταματήσουν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Τα τελευταία χρόνια όλες οι επιθέσεις εναντίον μας μπορούν να εξηγηθούν μόνο από το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό που έγινε με τη λίρα δεν έχει να κάνει με την οικονομία και τις κρίσεις που είχαμε στο παρελθόν. Η οικονομία μας είναι υγιής και στέκεται γερά. Η ανταλλακτική αξία θα επιστρέψει σε λογικά επίπεδα στο κοντινό μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αμερικανικών αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

«Από τη μια μεριά μιλάτε για στρατηγική συνεργασία, και από την άλλη μαχαιρώνετε πισώπλατα τον συνεργάτη σας. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, δε θα παραδοθούμε σε αυτή τη χειραγώγηση», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έκανε δε λόγο για «οικονομική τρομοκρατία» που συμβαίνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δικά της συμφέροντα.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον χειρτέρεψαν με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Την περασμένη Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, με την τουρκική λίρα να χάνει σχεδόν το 20% της αξίας της μέσα σε μόλις 24 ώρες.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου