Σκόπια: Προβάδισμα 6,4 μονάδων του "ΝΑΙ" στη συμφωνία των Πρεσπών

FYROM, δημοσκόπηση, ονοματολογικό,
Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά "ΝΑΙ" και το 35,1% "ΟΧΙ", σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC...

Με τουλάχιστον 6 μονάδες προηγείται το «ΝΑΙ», το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 40%, στο δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά "ΝΑΙ" και το 35,1% "ΟΧΙ", σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC.

Στις νεότερες ηλικίες, το 49,2% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις εθνοτικές ομάδες το 27,4% των σλαβόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ και το 45,2% κατά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανόφωνων (88%) θα ψηφίσει υπέρ.
Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η ένταξη στην ΕΕ (80,4%) και στο ΝΑΤΟ (79,9%) συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίλυση του ονοματολογικού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜIA της πΓΔΜ.

Στο μεταξύ, το δημοψήφισμα θα κοστίσει 2,7 εκατ. ευρώ στην πΓΔΜ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δαπανηθεί αυτό το ποσό, περικόπτοντας κατά 20% εκείνο που είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές εάν τέτοιας τάξης πλειοψηφία αρκεί πολιτικά για την κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να πιέσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην  Βουλή (120 έδρες), όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Το ερώτημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου