Η Αθήνα ανακαλεί τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα - Πιθανή η αντικατάστασή του

Διπλωματία, ΥΠΕΞ, Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς,

Την άμεση επιστροφή στην Αθήνα του Ανδρέα Φρυγανά, που υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα, φέρεται να αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών...


Στην Αθήνα θα επιστρέψει, τις επόμενες ημέρες, ο πρεσβευτής μας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, και ένας άλλος πρεσβευτής αναμένεται να σταλεί στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με πρακτορείο Sputnik.

«Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά», σημειώνεθ το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τις επόμενες ημέρες, ο κ. Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρεσβευτής εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να λάβει υπόμνημα για τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο αξιωματούχων της Μόσχας, κατηγορώντας τους ότι παρενέβησαν σε θέματα ασφαλείας και ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους, με τη Ρωσία να αρνείται τις κατηγορίες.

Κίνηση αποδοκιμασίας;


ο κ. Ανδρέας Φρυγανάς
Κυβερνητικοί κύκλοι που ήθελαν, πάντως, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι η απόφαση μετάθεσης του κ. Ανδρέα Φρυγανά δεν σηματοδοτεί διάθεση του ΥΠΕΞ για υποβάθμιση της διπλωματικής σχέσης Αθήνας - Μόσχας και, συνεπώς, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς το ενδεχόμενο να παραμείνει «κενή» η θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, σηματοδοτώντας μία κίνηση υποβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η μετάθεση Φρυγανά στην Αθήνα συνιστά κίνηση άμεσης αποδοκιμασίας των χειρισμών του από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές κοντά στην κυβέρνηση σημείωναν ότι ο κ. Φρυγάνας υπερέβη το πλαίσιο οδηγιών που είχε λάβει από την Αθήνα, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται κάτι περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Η πρόωρη μετάθεσή του έρχεται λίγες ώρες μετά από μία ακόμη δηκτική ανακοίνωση της Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων, η Μόσχα κατηγορείτο για απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου