Καταρρέει η λίρα - Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Οικονομία, Τουρκία,

Στις 6,6/δολ. η τουρκική λίρα ...


Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει  μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τη διασφάλιση ρευστότητας.  Παρότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων για στήριξη της λίρας, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν «εργαλείο εκμετάλλευσης» και διαμήνυσε ότι «δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα».

Με το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση α (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία συνολικά έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει, ενώ ακριβαίνει το πετρέλαιο, που σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ιράν πήρε χθες θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοψίζουν διεθνείς αναλυτές. Για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου