Διακοίνωση Μόσχας προς Αθήνα για μη έκδοση βίζας σε ρώσους κληρικούς

Διπλωματία, Ρωσία,

Με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις κορυφώνεται η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών...


Με διακοίνωση προς την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τις καταγγελίες για άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Aυτήν την εβδομάδα, κληρικοί της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας ανέφεραν ότι ο ελληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

Η Μόσχα ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει [την πληροφορία]… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη», δήλωσε η ίδια.

Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στην ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους πολίτες, καταγγέλλοντας πως δρούσαν υπονομευτικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ρωσία απάντησε ανάλογα, προβαίνοντας στην απέλαση ελλήνων διπλωματών την Δευτέρα.

Η κίνηση της Μόσχας θεωρήθηκε προσωπική αιχμή κατά του Ν. Κοτζιά και προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα. Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ασύμμετρη» ενέργεια, καθότι η Ρωσία δεν μπορούσε να προσάψει υπονομευτική ή εχθρική δράση στους έλληνες διπλωμάτες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει περαιτέρω δράσεις.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου