Αρωγός της Τουρκίας η Γερμανία;

Γερμανία, Τουρκία,

Ήδη από το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκφράστηκε η άποψη ότι η Γερμανία, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να βοηθήσει την Άγκυρα...


Η απαρχή ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, όπως καταδεικνύει και η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, η πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια, συμπίπτει με την οικονομική κρίση της χώρας μετά τη θεαματική πτώση της τουρκικής λίρας. Ήδη από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκφράστηκε η άποψη ότι η Γερμανία, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να βοηθήσει την Άγκυρα. Η χώρα χρειάζεται 170 δις δολάρια, ένα τεράστιο ποσό.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στα 15 δις δολάρια που προσφέρθηκε να δώσει το Κατάρ, γράφει ότι πρόκειται μόνο για σταγόνα στον ωκεανό και ότι η χώρα χρειάζεται μια γερή ένεση κεφαλαίων. «Στην πραγματικότητα καμιά χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία παρά μόνο η ίδια με το να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια, κάτι που ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κάνει» σημειώνει ο σχολιαστής της επισημαίνοντας ότι η κρίση χτύπησε την Τουρκία μόλις δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές. «Ο Ερντογάν έχει τα πάντα υπό έλεγχο, μόνο που δεν έχει πρόγραμμα. Προσπαθεί την μικρότερη κρίση του νομίσματός της να την επιλύσει με τη μεγαλύτερη, διαπληκτιζόμενος με τον πρόεδρο Τραμπ (…) Τα tweet του Τραμπ και οι κυρώσεις έπληξαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, ο Τραμπ χτυπά μια νατοϊκή χώρα που βρίσκεται ήδη γονατισμένη».

Και η Γερμανία; «Εδώ μπαίνει στο παιγνίδι η Γερμανία, την οποία δεν πάει καιρός από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος την κατηγορούσε για ναζιστικές μεθόδους» υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Ο Ερντογάν χρειάζεται έμπιστους εταίρους. Από την άλλη πλευρά είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας μια ευημερούσα Τουρκία… αλλά στόχος του Βερολίνου δεν μπορεί να είναι η ενίσχυση μιας αυταρχικής Τουρκίας. Εάν δεν αλλάξει ο Ερντογάν δεν μπορεί να υπάρξει γέφυρα. Η σημερινή κρίση προσφέρει μια ευκαιρία στη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου