Ελλάδα: Το brain drain στα χρόνια της κρίσης (vid)

brain drain, μετανάστευση,

Το μεταναστευτικό κύμα εξειδικευμένου ανθρώπινο υ δυναμικού, το λεγόμενο brain drain είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια των μνημονίων...

 
Το μεταναστευτικό κύμα εξειδικευμένου ανθρώπινο υ δυναμικού, το λεγόμενο brain drain είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια των μνημονίων.

Ο αριθμός των νέων συνήθως ανθρώπων που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς, εκτιμάται όμως σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Η Χριστιάννα Πέτσα σε λίγες ημέρες φεύγει για το Λονδίνο. Εκεί θα κάνει το μεταπτυχιακό της στα χρηματοοικονομικά και θα εργαστεί.

«Εμένα η κρίση και τα παιδιά της ηλικίας μου τα έχει πιάσει κυρίως στο λύκειο, οπότε ζήσαμε μία αλλαγή στη ζωή μας σε σχέση με το πως ήμασταν στο γυμνάσιο. Το πως ήταν κυρίως οι γονείς μας στο γυμνάσιο και το πως ήταν η ζωή μας στο λύκειο, που έπρεπε να περάσουμε και την φάση των πανελληνίων. Δυσκολευτήκαμε αρκετά σαν οικογένεια, διότι οι γονείς μου είναι καθηγητές.
Ήταν από τους πρώτους στους οποίους έκοψαν τον μισθό», λέει η Χριστιάννα Πέτσα.

Ο καθαρός βασικός μισθός για τους παντρεμένους σήμερα φτάνει τα 553.84 ευρώ.

Για τους κάτω των 25 όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ο βασικός μισθός τους δεν ξεπερνά τα 431, 75 ευρώ καθαρά.

Όταν αποφοίτησε η Χριστιάννα βγήκε στην αγορά εργασίας ανακαλύπτοντας ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

«Όταν ζητάς από έναν άνθρωπο να δουλεύει πλήρες ωράριο ίσως και παραπάνω με μεγάλο στρες κι άγχος, δεν είναι ένας μισθός, που ένα παιδί θα σκεφτόταν το μέλλον του στην συγκεκριμένη θέση», αναφέρει η Χριστιάννα Πέτσα.

Η επιλογή του εξωτερικού δεν ήταν κάτι δύσκολο για τη Χριστιάνα. Ελπίζει σε καλύτερες μισθολογικές συνθήκες και προοπτικές εξέλιξης στην εργασία της.

Η επιθυμία της είναι όμως είναι να επιστρέψει κάποια μέρα.

«Ελπίζω ότι σε ένα βάθος πενταετίας ίσως κάτι να έχει πάει καλύτερα. Να έχουν υπάρξει, επιτέλους, κάποιες επενδύσεις σε αυτήν την χώρα για να βελτιωθούν λίγο τα πράγματα, για να μπορέσουμε κι εμείς να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας» καταλήγει η Χριστιάννα Πέτσα.

Μελέτες δείχνουν ότι η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί πλέον ένα από να σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 11.115 έχουν φύγει από την Αθήνα μόνο την περίοδο 2007-2016.

Συνολικά από την Ελλάδα έχουν φύγει τουλάχιστον 18 με 19.000 γιατροί ανειδίκευτοι και ειδικευμένοι.

Ο Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψει το ιατρικό προσωπικό.

«Βλέπουμε νοσοκομεία τα οποία είναι «γερασμένα» σε προσωπικό, αλλά δεν γίνονται προσλήψεις, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση σε νέο δυναμικό. Χαμηλοί μισθοί προφανώς αλλά κυρίως ανεργία», επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

H τάση φυγής τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει μειωθεί, ωστόσο είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν επιστρέψει.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου