1321 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1154 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 733 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 656 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 461 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 76 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Guardian: Αυλαία για το ελληνικό δράμα αλλά οι δυσκολίες δεν τελειώνουν

Όπως ο αναφέρει ο Guardian, τα μεσάνυχτα της 20ης Αυγούστου η Αθήνα θα επανακτήσει την κυριαρχία της, που όπως έχει αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελεί μια στιγμή υπέρβασης για το έθνος...


Μετά από εννέα χρόνια κρίσης, σκληρής λιτότητας και αλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων, την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της- κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εν εξελίξει οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Όπως ο αναφέρει ο Guardian, τα μεσάνυχτα της 20ης Αυγούστου η Αθήνα θα επανακτήσει την κυριαρχία της, που όπως έχει αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελεί μια στιγμή υπέρβασης για το έθνος.

Όμως οι πληγές της ελληνικής κρίσης παραμένουν βαθιές: αδύναμες τράπεζες, τεράστια ποσά που καθυστερεί να αποπληρώσει το Δημόσιο προς του ιδιώτες, σχεδόν καθόλου δημόσιες επενδύσεις και χρέος που φτάνει στο 180% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η ανάπτυξη επιστρέφει αν και με αργούς ρυθμούς, ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και τα επίπεδα της ανεργίας υποχωρούν. Τα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κινηθούν στο 2% εφέτος και στο 2,4% του χρόνου, με τα νούμερα να είναι επαρκή για τις Βρυξέλλες ώστε να κάνουν λόγο για ένα success story.

Παρόλα αυτά ο σκεπτικισμός παραμένει, τουλάχιστον στην πλευρά του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους. Η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος είχε κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν υποστηρίζονται από τις πολύ φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει επί μακρόν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι περικοπές των δαπανών και οι δομικές μεταρρυθμίσεις- το τίμημα του προγράμματος διάσωσης των 288 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία- κατέστησε την Ελλάδα μια σκιά του προ κρίσης εαυτού της.

Η οικονομία έχασε το 26% της αξίας της με αποτέλεσμα το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας να μείνει άνεργο, την ώρα που 500.000 Έλληνες- οι πιο μορφωμένοι και καταρτισμένοι- έφυγαν από την χώρα, με κατεύθυνση κυρίως τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

Και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν. Η αριστερή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες, και 2,2% ως το 2060.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kevin Featherstone του London School of Economics, η ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων ισοδυναμούν με ένα αέναο καθαρτήριο. "Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη θα διάλεγε να ακολουθήσει αυτή την οδό", αναφέρει. "Η Ελλάδα σώθηκε υπό την έννοια ότι δεν ακολούθησε τον Αρμαγεδδώνα της εξόδου από το ευρώ, αλλά ο τρόπος της διάσωσης της είναι τόσο μειονεκτικός που δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία ή έξοδο από την κρίση", συμπληρώνει.
capital.gr

Μνημόνιο, Guardian,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.