Άρχισαν οι «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης - δανειστών για τον προϋπολογισμό 2019

Δανειστές, μετα-μνημονιακός έλεγχος,

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκρποσώπους των δανειστών για τον προϋπολογισμό του έτους 2019. Αυστηρά μηνύματα από Κομισιόν και ESM. Στο επίκεντρο συντάξεις και οι εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ...


Άρχισαν τη Δευτέρα οι πρώτες διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα έως την προσεχή Παρασκευή, ενώ έως την Τετάρτη αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Δανειστές και κυβέρνηση διεξάγουν διαβουλεύσεις με στόχο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του νέους έτους, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου. Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το οποίο έχει προνομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει είτε τη χρονική μετάθεση των περικοπών είτε τη σταδιακή εφαρμογή τους, προκειμένου η προσαρμογή να είναι ομαλότερη για τους συνταξιούχους.

Στο επίκεντρο τίθενται, επιπλέον, και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και την άμεση εφαρμογή τους, δεδομένου ότι το 2019 αποτελεί τριπλό εκλογικό έτος —βουλευτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές.

Πάντως, η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θεωρείται, κάτι το οποίο φάνηκε από τις νέες δηλώσεις εκ μέρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). O Μαργαρίτης Σχοινάς, συγκεκριμένα, επανέλαβε σήμερα την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων, εξηγώντας ότι τα περιθώρια ευελιξίας θα εξεταστούν μετά τον έλεγχο του προϋπολογισμού.

Ρέγκλινγκ: Πάγωμα στα μέτρα για το χρέος αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα


Από την πλευρά του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας με διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον διακοπούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας στις 20 Αυγούστου. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έχουν επαφές και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου