Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ

Ομιλία Μητσοτάκη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ,

Πώς υποδέχθηκαν κόμματα και πολιτικοί την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο, στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ...


Ανακοινώσεις με τις οποίες στρέφονται κατά της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν κόμματα και πολιτικοί με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας


«Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε την εχθρότητά του προς την κοινωνία» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελίδης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής» προσθέτει το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Καταλήγοντας σημειώνει « ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της».

Κίνημα Αλλαγής: Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει


«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ, προσθέτοντας πως αυτό δεν χρειάζεται «ειδικότερα στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα και με τα προβλήματα που συσσώρευσε η τετραετία Τσίπρα».

Το Κίνημα Αλλαγής σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει και ο κόσμος είδε σήμερα και πολλά βαρίδια από το παρελθόν».
Επίσης, το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν προχώρησε σε κανενός είδους αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ που συνέτειναν στη κρίση, ούτε ειπώθηκαν συγκεκριμένα πράγματα για το κοινωνικό κράτος σήμερα:

«Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν υπήρξε από τον κ Μητσοτάκη για τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και για τα "Ζάππεια" που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια.

Στην ομιλία του έλλειψε κάθε αναφορά για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι σήμερα προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής και υπογραμμίζει: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Αυτή που μόνο το Κίνημα Αλλαγής προτείνει και με την ψήφο των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει».

ΚΚΕ:  «Tα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές"»


Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει ακόμη μεγαλύτερα διαπιστευτήρια και εχέγγυα στο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει αυτός το χρίσμα του εκλεκτού.

Πίσω όμως από τους υψηλούς τόνους και τα κάλπικα διλήμματα, που έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά τον Τσίπρα, προκύπτει σαφώς ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές".

Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ’ όλα στον ευρωΝΑΤΟικό "μονόδρομο". Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν ΝΔ προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού.

Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας.»

Ένωση Κεντρώων:  «Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις...


Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές, τώρα πρέπει να κατηγορήσει τον ίδιο του τον εαυτό γιατί αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. «Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τώρα πρέπει να κατηγορήσει και τον ίδιο του τον εαυτό γιατί και αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως «Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις με δυο Καραμανλήδες, με έναν Μητσοτάκη και με τον Σαμαρά και έχει αποδείξει ότι εξυπηρετεί τους ισχυρούς και εξαντλεί και ξεζουμίζει τους αδύναμους».

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας των Πρεσπών, η ανακοίνωση αναφέρει «...δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει την συμφωνία ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, κάνει όμως γαργάρα το ότι αν την κυρώσει ο Τσίπρας την αποδέχεται και νίπτει τις χείρες του». Και καταλήγει για το ίδιο θέμα «Επομένως, πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρχει αν αιφνιδίως ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και αναγκαστεί ο ίδιος να υποκύψει στην αμερικανική πρεσβεία».

ΛΑΕ: Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας ανταγωνίζονται σε δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο


«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε από τη ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στα μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» αναφέρει το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται «την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη».
Η ΛΑΕ επισημαίνει ακόμη ότι «Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε δημαγωγία, ευτέλεια και σε πολιτικά "καραγκιοζιλίκια"».

Παράλληλα, η ΛΑΕ χαρακτηρίζει «ειρωνεία» ο κ. Μητσοτάκης «ο κατ’ εξοχήν πολιτικός σε αυτήν τη χώρα που ταυτίζεται με φανατισμό με τα πιο επιθετικά, αδίστακτα και αδηφάγα πελατειακά οικονομικά δίκτυα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» και «στήριξε μανιωδώς τη μνημονιακή περιπέτεια», «να εξαγγέλλει μέτρα που ακυρώνουν κάποιες απ’ αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να μας αποσαφηνίζει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την ακύρωση μονομερώς ή μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους πιστωτές».

«Γιατί στην δεύτερη περίπτωση, οι δήθεν εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι έπεα πτερόεντα και αέρας κοπανιστός» επισημαίνει η ΛΑΕ.

Και η ανακοίνωση της ΛΑΕ καταλήγει τονίζοντας πως «τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό του μεγάλου πλούτου», «ανταγωνίζεται και ορισμένες φορές υπερφαλαγγίζει ο Αλ. Τσίπρας». «Το τραγικό είναι τώρα ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Αλ. Τσίπρα σε πολιτική κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση. Μοιάζουν όλο και περισσότερο και οι δυο ως δυο σταγόνες νερού».

ΔΗ.ΜΑΡ.: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό... »


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη, έκανε λόγο για "δεξιό λαϊκισμό", και "ατυχή παρομοίωση με το 1974".

Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό μία τετραετία δρόμος με ένα νέο "γαλάζιο" "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" και μία ατυχής παρομοίωση με το 1974».

Δ. Παπαδημούλης: Οι κύριοι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια δεν πείθουν στον ρόλο του «σωτήρα»


Το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με «15,1% δημόσιο έλλειμμα το 2009» επιχείρησε να εμφανίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως το νέο που θα πάει την Ελλάδα μπροστά», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην 83η ΔΕΘ.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η ΝΔ, που σήμερα ο @kmitsotakis προσπάθησε να εμφανίσει ως το "νέο που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά", είναι το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με 15,1% δημ.έλλειμμα το 2009. Οι κύριοι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία κ τα μνημόνια δεν πείθουν στον ρόλο του "σωτήρα". Προχωράμε μπροστά!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου