ΣΚΟΠΙΑ: Οριακό προβάδισμα του "ΝΑΙ" στη συμφωνία των Πρεσπών

πΓΔΜ, συμφωνία των Πρεσπών, Δημοψήφισμα, Δημοσκόπηση,

Μικρό προβάδισμα 2,2% υπέρ της συμφωνίας Πρεσπών - Οι Σκοπιανοί πολίτες, και ειδικότερα οι Σλαβομακεδόνες, φαίνεται να παραμένουν… ασυγκίνητοι στις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα...


Μόνο «περίπατος στο πάρκο» δεν είναι για τον Ζόραν Ζάεφ το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, 12 ημέρες πριν το δημοψήφισμα, και παρά το πρωτοφανές επικοινωνιακό μπαράζ και τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, οι Σκοπιανοί πολίτες, και ειδικότερα οι Σλαβομακεδόνες, φαίνεται να παραμένουν… ασυγκίνητοι στη συμφωνία, με συνέπεια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να κρέμεται από μια κλωστή.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ΝΑΙ», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «ΟΧΙ».

Όσον αφορά την εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «ΟΧΙ». Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.

Εξάλλου, στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’»; «ΟΧΙ» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ΝΑΙ» απαντά το 47,4%.

Στο γεωπολιτικό παίγνιο ισχύος για το ονοματολογικό και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ κρύβεται τρίτη χώρα πέραν της Ρωσίας, με μεγαλύτερο ειδικό βάρος, σχολιάζει στο μεταξύ το Politico σε ανταπόκρισή του από τα Σκόπια δύο περίπου εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την Κίνα, τις βλέψεις που έχει για τη δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού και την ισχυρή παρουσία της στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου