Ματέο Σαλβίνι: Κάποιοι κερδοσκοπούν εναντίον μας

Ματέο Σαλβίνι, Ιταλία, προσφυγικό,

100 ημέρες στην εξουσία συμπληρώνει η νέα ιταλική κυβέρνηση Κόντε. Μιλώντας στην DW ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κάνει τον απολογισμό του και σχολιάζει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ και της ΕΕ στο προσφυγικό...


Μιλώντας στην Deutsche Welle και στον Μαξ Χόφμαν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς "Λέγκας", Ματέο Σαλβίνι, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα, εάν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει επιτυχώς τα μεγάλα προβλήματα της χώρας του, δηλαδή τη φτώχεια και την ανεργία. Η απάντησή του: "Είμαι πολύ ευτυχής με τις πρώτες εκατό ημέρες. Οι δικές μου αρμοδιότητες αφορούν τη μετανάστευση και τη δημόσια τάξη. Και εκεί έχουμε επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όσον αφορά την απασχόληση, τη φορολογία και τις συντάξεις, θα παρουσιάσουμε το φθινοπωρο το σχέδιό μας για την αλλαγή και την ανάπτυξη. Γι αυτό, στην παρούσα φάση, δεν ανησυχώ για τους αριθμούς".

Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές φαίνεται να ανησυχούν. Μετά την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, δηλαδή της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, στην εξουσία, τα ιταλικά σπρεντ έχουν διπλασιαστεί. Πώς το εξηγεί αυτό ο Ματέο Σαλβίνι; "Υπάρχουν κάποιοι που κερδοσκοπούν. Υπάρχουν κάποιοι που είναι εναντίον μας. Η δική μας κυβέρνηση είναι ανεξάρτητη από τις πολυεθνικές, τους επενδυτές και την ισχύ των τραπεζών. Οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι υγιείς. Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι αποκαλούμενες αγορές και οι Θεοί των σπρεντ..." λέει ο Σαλβίνι με εμφανώς σκωπτική διάθεση.

"Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τη Μέρκελ..."


- Προεκλογικά ο Σαλβίνι είχε εξαπολύσει μύδρους για την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα. Τί θα γίνει από δω και πέρα; Ποντάρει στη σύγκρουση ή στον συμβιβασμό;

"Αν και πολλές φορές με αποκαλούν χούλιγκαν, πάντοτε προσπαθώ να επιχειρηματολογώ, να συζητώ, να θέτω ερωτήματα. Για παράδειγμα, κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου και για την 'επιχείρηση Σοφία'. Πέρσι είχαμε 100.000 νέες αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο στην Ευρώπη και η ΕΕ δεν έκανε τίποτα. Φέτος έχουμε 20.000 και η ΕΕ πάλι δεν κάνει και πολλά. Θέλω τον διάλογο με την ΕΕ, αλλά συνομιλούμε πλέον και με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Με την Αλβανία, τη Σερβία ή το Μαυροβούνιο".

- Ο Ματέο Σαλβίνι επιδιώκει, και ισχυρίζεται ότι ήδη σμιλεύει, πολιτική συμμαχία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βικτορ Όρμπαν. Αλλά και ο Όρμπαν θεωρεί τον Σαλβίνι συνοδοιπόρο του στις Βρυξέλλες. Και αυτό παρ΄ότι η Ουγγαρία είναι από τους πιο αμετάπειστους πολέμιους της κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Πώς εξηγεί αυτή τη φαινομενική αντίφαση ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών;

"Προσπαθώ να επιτύχω το καλύτερο αποτέλεσμα με όλες τις πλευρές. Ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει λόγο για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, για την προστασία που χρειάζονται οι χώρες προέλευσης, για επενδύσεις στην Αφρική. Συμφωνώ με όλα αυτά. Η Άγκελα Μέρκελ προτείνει ανακατανομή. Θα μπορούσα και να συμφωνήσω σε εύθετο χρόνο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Χρειαζόμαστε γρηγορα 500 εκ. ευρώ για την Αφρική. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ουγγαρία έχουν δίκιο σε κάποια ζητήματα".

Απάντηση στη δυσαρέσκεια η AfD;


Τέλος, ο Ματέο Σαλβίνι καλείται να σχολιάσει τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τη στάση του ξενοφοβικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD). O ιταλός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε "υποτιμήσει" τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής λόγω της αυξημένης μετανάστευσης. Όπως επισημαίνει, "η βία ποτέ δεν είναι λύση, γιατί προκαλεί καινούργια βία, όμως η γερμανική κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα για πολλά χρόνια και η AfD είναι μία αντίδραση σε αυτό. Είναι η απάντηση που προσπαθούν να δώσουν πολλοί δυσαρεστημένοι γερμανοί πολίτες".
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου