«Ξενοφών«: Κακοκαιρία μεγάλης έντασης και διάρκειας

Καιρός, επιδείνωση του καιρού,

Σημαντική επιδείνωση του καιρού έως τη Δευτέρα 01 Οκτωβρίου - Ανέμους με ένταση που θα φθάνουν τα 11 μποφόρ περιμένει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.


Σε ισχύ βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη (26-09-2018) έως την Πέμπτη (26-09-2018) το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ:
  1. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στα Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.
  2. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
  3. Την Πέμπτη (27-09-2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή.

«Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».

Περιμένουν δημιουργία «μεσογειακού κυκλώνα» στο Ιόνιο


Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τη δημιουργία ενός ασυνηθιστου για την εποχή φαινομένου που θα έχει τα στοιχεία ισχυρής τροπικής καταιγίδας.

Ο λόγος για τον «Μεσογειακό κυκλώνα» (Medicane) που όλες οι μέχρι στιγμής προγνώσεις θέλουν να σχηματίζεται ανοικτά του Ιονίου και το Σαββατοκύριακο να επηρεάζει κυρίως την δυτική και νότια Ελλάδα.

Ακόμη και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.

«Προσοχή! Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι» στο κέντρο του!

Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Γιάννης Καλλιάνος : «Ασυνήθιστη κακοκαιρία»


«Γενικά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απο σήμερα Τετάρτη έως και την Κυριακή. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία, που παρόμοια δεν έχει σημειωθεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, η θερμοκρασία άγγιζε τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου ενώ τωρα θα υποχωρήσει αισθητά»


Σταδιακά έρχονται ισχυρές καταιγίδες


Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα σημειωθούν παροδικές βροχοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά περιόδους τα Δωδεκάνησα, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία θα ενταθεί από αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο και σταδιακά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα προς Σάββατο στη Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας, επισημαίνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, θα αποκτήσουν αξιόλογη δυναμική με μεγάλα ύψη βροχής να σημειώνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου