Δυο δικογραφίες για παθητική δωροδοκία κατά του Γ. Παπαντωνίου στη Βουλή

Γιάννος Παπαντωνίου, Δικαιοσύνη, κάθαρση, διαφθορά,

Οι δικογραφίες αυτές αφορούν τόσο υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο, όσο και τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρο. 


Οι δικογραφίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη Βουλή αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και την πώληση της βίλας του στη Σύρο.

Νομική ντρίπλα με την οποία θα επιχειρηθεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, αποτελεί η αποστολή στη Βουλή δυο δικογραφιών με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η μια αφορά εξοπλιστικά προγράμματα με βάση νεότερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία και την Κύπρο και η δεύτερη τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του πολυτελούς ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή στη Βουλή έγινε μετά την αποκάλυψη από τις αρχές στοιχείων από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών λειτουργών.

Η νομική διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν διαβιβάζονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά για αυτό της παθητικής δωροδοκίας. Τι σημαίνει αυτό:

Ως γνωστόν η Βουλή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis έχει κρίνει πως το αδίκημα της απιστίας είναι παραγραμμένο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για την περίπτωση όμως της παθητικής δωροδοκίας οι απόψεις διίστανται, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει αυτή η οποία έχει γίνει γνωστή ως «δόγμα Παπαγγελόπουλου», όπως την είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με αυτή το αδίκημα της δωροδοκίας δεν είναι παραγραμμένο καθώς "πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη" και πρόσθεσε: "Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη".

Στην ανακρίτρια και πάλι


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως , όπως έγινε και με τη Novartis, προφανώς η Βουλή θα αποφασίσει ότι και η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ότι δηλαδή η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό. Σ αυτή την περίπτωση θα κληθεί και για αυτό το αδίκημα σε απολογία όπως και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η οποία έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τραπεζικοί λογαριασμοί και χρυσός


Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά με την απολογία του Γ. Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου στις 27 Σεπτεμβρίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας. Αυτό το κατηγορητήριο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες. Το ποσό του ξεπλύματος κατά τις αρχές φτάνει τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ζημία του δημοσίου τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχές βασικός στόχος ήταν να μην εντοπιστεί η κίνηση των χρημάτων και για αυτό στήθηκε ένα δίκτυο με πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις . Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα - χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογαριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και μερικών ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέσω των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγκιές χρυσού και 600 ουγκιές ασημιού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου