Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: «Η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ»

Ρωσία, ΗΠΑ, παγκόσμια ασφάλεια,,

O ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν «ίσο και αμοιβαία ωφέλιμο διάλογο με τις ΗΠΑ», τονίζοντας η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από αυτόν τον διάλογο.


Την πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει σε αμοιβαία ευεργεγικό διάλογο με της ΗΠΑ επαναβεβαίωσε ο ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, τονίζοντας ότι η θετική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη σύνοδο Ρωσίας-ΗΠΑ που έγινε στο Ελσίνκι, ακόμη δεν έχει πραγματωθεί με σταθερά έργα.

«Ο θετικός τόνος και διάθεση στις συζητήσεις μεταξύ των προέδρων μας, δυστυχώς ακόμη δεν έχει μετατραπεί σε συγκεκριμένα έργα, όμως επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας για έναν ίσο και αμοιβαία ωφέλιμο διάλογο με τις ΗΠΑ. Τονίζω ότι όχι μόνο οι διμερείς μας σχέσεις, αλλά και η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από αυτόν τον διάλογο», τόνισε ο Αντόνοφ μιλώντας στο "20ό Παγκόσμιο Συνέδριο Ρωσικού Τύπου" στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνικι είχε προτείνει μια σειρά μέτρων για να ξεπεραστεί το σημερινό επίπεδο περιορισμένων διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, περιλαμβάνονταν βήματα για τη διατήρηση στρατηγικής σταθερότητας, τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την ανάπτυξη συνεργασιών για την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει χακάρει τα δίκτυά τους κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 με σκοπό να αποκτήσουν παράνομα απόρρητες πληροφορίες και να στρέψουν τις εκλογές υπέρ του τότε ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες περί εμπλοκής της στις εκλογές τονίζοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες.

Έτοιμος ο Λαβρόφ να συναντηθεί με τον Πομπέο, «αν εκείνος το θελήσει»


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό Ομολογό του Μάικ Πομπέο. «Αν θέλει, εμείς δεν αναγκάζουμε κανέναν», επισήμανε.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο συνάντησης ο Λαβρόφ απάντησε: «Αν θέλει, εμείς δεν εξαναγκάζουμε ποτέ κανέναν. Έχουμε μια κατ 'αρχήν συμφωνία για τη διατήρηση επαφών. Θα δούμε».

Από την πλευρά του, ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συναντηθεί με τον Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Ο Πομπέο δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος όπου η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τη Μόσχα, αλλά ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία τείνει να δρα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ
sputnik 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου