Ευθανασία για τους συνταξιούχους!

Αλέξης Μητρόπουλος, Συνταξιούχοι,

Ακραίος νεοφιλελεύθερος κυνισμός από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


του Αλέξη Μητρόπουλου *

1.α. Η πρωτοφανής αναφορά τού πρωθυπουργού στην εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων από τον …εγγύς επερχόμενο θάνατό τους, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτισμού!

Ένα μέτρο ΑΝΤΙκοινωνικό και ΑΝΤΙαναπτυξιακό, όπως η άγρια περικοπή των συντάξεων, που η κυβέρνησή του ψήφισε (άρθρο 14 ν. 4387/2016) και ξαναψήφισε (άρθρο 1 ν. 4472/2017) και επανέλαβε, ποσοτικοποιημένη πλέον, για τρίτη φορά στον ν. 4549/2018 (σελ. 8672), αποτρέποντας κάθε επόμενη κυβέρνηση από την ακύρωση του μέτρου (ν. 4549/2018 σελ. 8694), παραθέτοντας μάλιστα πλούσια, νεοφιλελεύθερης επίνευσης, αιτιολογία περί της φύσεώς του ως «διαρθρωτικού» μέτρου, θα καταργηθεί όχι από αυτούς που το επέβαλαν (κυβέρνηση) αλλά από τους φυσικούς νόμους, δηλαδή από τον θάνατο που επέρχεται οσονούπω για τους άνω των 70 ετών συνταξιούχους!!

Γιατί, πράγματι, τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα των περικοπών της προσωπικής διαφοράς περιείχαν υψηλή νεοφιλελεύθερη έμπνευση (σελ. 3 αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4472/2017).

Παρόμοια εκδοχή του πρωθυπουργικού αφηγήματος, που δίκαια επονομάστηκε «ρήτρα θανάτου», για την …προεκλογική αποφυγή των περικοπών το 2019, τόλμησε με τη γνωστή φραστική του ιδιαιτερότητα να διατυπώσει και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας προ ολίγων ημερών σε ημερίδα επενδυτών στο Λονδίνο.

β. Η ωμή πρωθυπουργική και πανομοιότυπη υπουργική αναφορά παραπέμπουν στο αρχαίο σκληρό έθιμο στην Κέα (Τζια), το περιβόητο «Κείον το νόμιμον» ή κατ’άλλους «Κείων το νόμιμον» («νόμος της Κέας» ή «των κατοίκων της Κέας»).

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, όπως περιγράφει ο Αριστοτέλης στη μικρή του πραγματεία με τίτλο «Κείων Πολιτεία» και αναφέρει και ο Στράβων, οι Κείοι, μετά από μια εξουθενωτική πολιορκία των Αθηναίων, αποφάσισαν να απαλλάσσονται από τους συμπολίτες που υπερέβαιναν τα 60 χρόνια της ζωής τους με κώνειο για να μην λιγοστεύουν τα τρόφιμα των νεώτερων και χρησιμότερων πολιτών («προσέταττε γαρ ο νόμος τούς υπέρ εξήκοντα έτη γεγονότας απεκωνειάζεσθαι και του διαρκείν τοις άλλοις την τροφήν»). Επρόκειτο δηλαδή για μια μορφή ευθανασίας των ηλικιωμένων ώστε να λυθεί το διατροφικό ζήτημα χάριν των νεώτερων, έναν τρόπο δηλαδή για να απαλλαγούν από το βάρος των συντάξεων, δηλαδή της υποχρέωσης μέριμνας και διατροφής για τους απόμαχους της εργασίας.

γ. Στο πάνθεον των μνημονιακών μέτρων που θα μας συνοδεύουν για το αόριστο μέλλον, ήδη έχει προστεθεί η λεγόμενη «ρήτρα θανάτου» με τον ν. 4052/2012 (άρθρο 42), σύμφωνα με την οποία η σύνταξη της χήρας/του χήρου συζύγου εξαρτάται από την προηγούμενη δήλωση του δικαιούχου συζύγου που πρέπει να δηλώσει αν επιθυμεί να περιέρχεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά τον θάνατό του στην εναπομείνασα σύζυγο ώστε να λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη για όσο βρίσκεται στη ζωή!

Αμέσως μετά, διάφοροι Οργανισμοί του μνημονιακού πλέον κράτους χρησιμοποιούν «ρήτρες θανάτου» (βλ. από 7-2-2017 ανακοίνωσή μας για τον ΕΟΠΥΥ). Η ρήτρα αυτή συμπεριλήφθηκε και στον νόμο Κατρούγκαλου (άρθρο 96 παρ. 1 ν. 4387/2016) που θέσπισε τη διπλή «ρήτρα δημογραφικής γήρανσης» και «ρήτρα θνησιμότητας»!

Και είναι όντως ειρωνεία της ιστορίας οι συνταξιούχοι μας, -τα Ταμεία των οποίων έμειναν χωρίς τα πλούσια κάποτε αποθεματικά τους (που χρησιμοποιήθηκαν ή χάθηκαν σε αλλότριους σκοπούς)-, ο συνταξιουχικός δηλαδή πληθυσμός που πλήρωσε το εγχείρημα «της διάσωσης» με πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2010-2018, να απαξιώνεται και να προσβάλλεται από τους νεώτερους πρωθυπουργό και υπουργό οικονομικών με αυτόν τον απροσχημάτιστο τρόπο!!

Με αυτήν όμως την προσβολή και την κοινωνική, ιδεολογική και ηθική απαξία που προκάλεσαν (και προκαλούν ακόμη) οι σχετικές δηλώσεις, οι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται για αγώνα υπέρ των συμφερόντων τους. Είναι απλώς μια προεκλογική «αίτηση χάριτος» προς τους δανειστές που, με μια π.χ. αναστολή των μειώσεων (ή περικοπές άλλων ισόποσων -αλλά κρίσιμων- κονδυλίων από το καταρρέον Κοινωνικό Κράτος), μπορεί να χαρίσουν προς την πρόθυμη και πειθήνια κυβέρνηση λίγο χρόνο ή εκλογικά ποσοστά παραπάνω.

2.α. Αυτό που προξενεί όμως εντύπωση είναι οι αιτιολογίες περί Πινοσέτ που εκτοξεύει η κυβέρνηση και η στρατευμένη δημοσιολογία της για να αποκρύψει τον απροσχημάτιστο νεοφιλελεύθερο κυνισμό των κεντρικών της στελεχών.

Οι ειδήμονες των θεωριών και εφαρμογών τού Κοινωνικού Κράτους και του Ασφαλιστικού Συστήματος γνωρίζουν ότι παρόμοιες σκέψεις περί ευθανασίας των γερόντων είχαν διατυπωθεί από νεοφιλελεύθερες δεξαμενές σκέψης επί Προεδρίας Ρήγκαν, Αντιπρόεδρος του οποίου υπήρξε ο Μπους ο πρεσβύτερος, πρώην αρχηγός της CIA και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τις κομβικές αυτές θέσεις και γνωρίζοντας τη Σχολή του Σικάγο, του Μίλτον Φρίντμαν που, αμέσως μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αλιέντε, ανέλαβε να εφαρμόσει τις θεωρίες του στη μαρτυρική Χιλή, ενθάρρυνε συζητήσεις περί ρηξικέλευθων λύσεων του Ασφαλιστικού Ζητήματος. Μεταξύ αυτών, μεγάλη συζήτηση έγινε για την οργάνωση ομάδων και κύκλων διαδοχικών διακοπών και ταξιδίων αναψυχής για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι -εν μέσω της ευτυχούς συνεύρεσης και απόλαυσης του ονείρου σε παραδεισένιους τόπους- θα περνούσαν από την ευτυχισμένη ζωή στον θάνατο παίρνοντας μαζικά ευχάριστα στη γεύση και ανώδυνα φάρμακα-ναρκωτικά ώστε να περνούν απευθείας από την ονειρική ζωή στην ατμόσφαιρα του …παραδείσου, θεσμός που, στη βάση του, βρίσκεται στη σκληρή λογική τού «νομίμου των Κείων».

Και μπορεί μεν διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες και funds να περιέλαβαν στα ιδιωτικά τους συμβόλαια ορισμένα κίνητρα ως προθάλαμο αυτής της έμπνευσης των συντηρητικών των ΗΠΑ, πλην όμως, ποτέ στο ομοσπονδιακό σύστημα ή στο σύστημα κάποιας μεμονωμένης Πολιτείας δεν συμπεριελήφθηκε παρόμοιος θεσμός.

β. Είναι ως εκ τούτου σαφές ότι η απίθανη φρασεολογία των πρωτοκλασάτων στελεχών τής κυβέρνησης αντλεί την έμπνευσή της, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, από το αστείρευτο οπλοστάσιο του κυνικού νεοφιλελευθερισμού Φρίντμαν/συντηρητικών/ Πινοσέτ που, ενώ γνώρισε δόξες προ 40ετίας και πλέον στις χώρες της Αμερικής, τώρα καταλαμβάνει έδαφος και στην Ευρώπη των Μνημονίων αφού ακόμη και η Θάτσερ δεν θέλησε (ή δεν μπόρεσε) να υλοποιήσει τις επαγγελίες του.

Γι’αυτό, προτού ένας δημόσιας άντρας εκστομίσει την αμετροέπειά του, καλό θα είναι να γνωρίζει από ποιο φυτώριο προέρχεται το …άνθος που προσκομίζει. Εκτός εάν οι ίδιοι αυτοί κυβερνητικοί παράγοντες αγνοούν ότι οι συντάξεις γήρατος-θανάτου περνούν, ούτως ή άλλως, λιγότερο ή περισσότερο μειωμένες στον επιζώντα σύζυγο, τέκνα κ.λπ..

Οπότε, αν το γνωρίζουν, μπορούμε να υποθέσουμε εύλογα ότι, εκθέτοντας αυτές τις άφρονες και σκληρές νεοφιλελεύθερες ονειρώξεις, σκέφτονται να καταργήσουν ΚΑΙ αυτόν τον θεσμό, δηλαδή το πέρασμα της σύνταξης στους επιζώντες!!

* Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι νομικός-εργατολόγος και πανεπιστημιακός
πηγή: matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου