the Web only antikry
1338 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1170 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 749 ΕΛΛΑΔΑ 679 ΚΟΣΜΟΣ 668 Ε.Ε. 510 ΑΠΟΨΕΙΣ 470 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 81 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 ΕΥΖΩΙΑ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 E.E. 1 Ύφεση 1 ΕΛΛΑ 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Der Spiegel: «Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να μάθει από την Αργεντινή»

Tο γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα...


«Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα Bild με αφορμή τις δυσμενέστερες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch: «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,8% αντί για 4,5% και του χρόνου κατά 1,2% αντί για 3,9%. Εδώ και μήνες η τουρκική λύρα βρίσκεται υπό πίεση, με συνέπεια την εκτόξευση του πληθωρισμού, μιας και τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Η σχέση τουρκικής λύρας και ευρώ ήταν πρόσφατα ένα προς οκτώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν ένα προς 4,5 ευρώ. Την Τετάρτη μεταβαίνει στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κορυφαίου γερμανού πολιτικού στη χώρα εδώ και καιρό. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία γεγονός που αποδεικνύει η επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να υποδεχθεί τον γερμανό υπουργό».

Σε ανάλυση η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel διαπιστώνει πολλά κοινά σημεία μεταξύ Τουρκίας και Αργεντινής, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με τίτλο «Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να μάθει από την Αργεντινή», το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου, τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως ακριβώς αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας ή τουλάχιστον θα ανακόψουν την καθοδική της πορεία. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι "στην Αργεντινή το καθοδικό σπιράλ πληθωρισμού και υποτίμησης έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική που ακόμα και υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν σχεδόν καμία θετική επίδραση. Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβεί και στην Τουρκία"».

Η ανάλυση του Der Spiegel καταλήγει σημειώνοντας: «Η Αργεντινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Τουρκία. Αν δεν βοηθούν πια ούτε καν οι αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, τότε το νόμισμα, και στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρη τη οικονομία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ελεύθερη πτώση. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Αργεντινή. Αν δεν αντιδράσει άμεσα η Άγκυρα ίσως συμβούν τα ίδια και στην Τουρκία».
Deutsche Welle

Γερμανικός τύπος, Τουρκία, Αργεντινή, οικονομία,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.