Η Έφη Αχτσιόγλου για τον υποκατώτατο μισθό και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (vid)

Εργασιακά, Έφη Αχτσιόγλου,

Τις υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» επεσήμανε ότι με τον τρόπο αυτό «έμπρακτα επιβεβαιώνουμε ότι η χώρα μπαίνει σε ροή κανονικότητας αποδεικνύοντας ότι «η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι στα χαρτιά».


Με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού,

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό δείχνει ότι εμπράκτως επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση «που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία ροή εργασιακής κανονικότητας και ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ή στα χαρτιά ενέργεια, αλλά είναι μία πρακτική ενέργεια. Δηλαδή, έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των πολιτών και οδηγεί σε ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων».

 Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε επίσης ότι καταργείται ο υποκατώτατος μισθός αφού ο νέος αυξημένος κατώτατος δε θα έχει ηλικιακές διακρίσεις ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Επεσήμανε επίσης σε ότι αφορά τις συντάξεις ότι δεν είναι αναγκαία η μείωσης τους καθώς δεν είναι ούτε διαρθρωτικό ούτε δημοσιονομικό μέτρο.

Όπως είπε, τα τελικά δεδομένα θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό του 2019, που θα συζητηθεί στη Βουλή περίπου τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 2019 θα υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα γίνεται επεκτατικός τα επόμενα χρόνια και θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ σε ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει φοροελαφρύνσεις, ενδεχομένως και εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Σε ερώτηση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι πλεονασματικός, πληρώνουμε συντάξεις, τελειώνουμε με τα ληξιπρόθεσμα και βάζουμε κανόνες στο σύστημα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό έχει μία στόχευση, η οποία είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, «που σημαίνει ασφάλιση για λίγους».
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου