1337 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1167 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 749 ΕΛΛΑΔΑ 678 ΚΟΣΜΟΣ 667 Ε.Ε. 510 ΑΠΟΨΕΙΣ 470 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 81 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 ΕΥΖΩΙΑ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 E.E. 1 Ύφεση 1 ΕΛΛΑ 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Ματέο Σαλβίνι: «η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη, για να μπορέσει να δουλέψει»

Παρά την σκληρή ευρωπαϊκή κριτική η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω μειώνοντας το έλλειμμά της, όπως θα ήθελαν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την στάση των αγορών.


H Ιταλία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω παρά την σκληρή ευρωπαϊκή κριτική. Μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ρώμη ετοιμάζει τη σχετική απάντηση, η οποία όμως θα κινηθεί στο μήκος κύματος της «αναγκαιότητας να αλλάξει η πορεία πλεύσης της ιταλικής οικονομίας».

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ήδη ότι «η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη, για να μπορέσει να δουλέψει». Όλα δείχνουν δηλαδή ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν θα μειώσει το έλλειμμα, όπως θα ήθελαν οι Βρυξέλλες παρά την σημερινή αύξηση του σπρεντ μέχρι τις 340 μονάδες βάσης.

Εκείνο που αναμένεται να συμβεί είναι να τονιστεί στην απαντητική επιστολή ότι ο νέος προϋπολογισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη για να μπορέσει να μειωθεί και το δημόσιο χρέος. Και ότι οι συνταγές των προηγούμενων κυβερνήσεων που σεβάστηκαν περισσότερο τις ευρωπαϊκές επιθυμίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προβληματισμός στη Ρώμη για τη στάση των αγορών


Η Ρώμη φυσικά δεν φοβάται την επιβολή κυρώσεων, η οποία πρακτικά θα αναβληθεί για μετά τον Μάιο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η στάση των αγορών (η οποία επηρεάζεται από το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα) και τα επιτόκια δανεισμού.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, όμως, θέλουν να πάνε στις ευρωεκλογές συντηρώντας την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Με την ελπίδα να αλλάξουν οι ισορροπίες (τουλάχιστο σε κάποιο βαθμό) μέσα στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ βέβαια αν η απόδοση των ιταλικών ομολόγων εκτιναχθεί θα πρέπει να εγκριθεί αναγκαστικά ένα «σχέδιο Β». Με το έλλειμμα που θα μπορούσε να παραμείνει ούτως ή άλλως εκτός ευρωπαϊκών ορίων αλλά περιορίζοντας την άνοδό του από το 2,4% του σημερινού προσχεδίου, τουλάχιστον στο 2,2%. Ένα δείγμα καλής θέλησης, που θα αποτελούσε, όμως, για την κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων μόνο μια λύση «έκτακτης ανάγκης».
DW

Ματέο Σαλβίνι, Ιταλία, Ε.Ε.,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.