Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΝΑΤΟ, πΓΔΜ, Γενς Στόλτενμπεργκ,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το sputniknews, άσκησε έντονη κριτική εναντίον των δηλώσεων του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη και στις αρχές του 2019...


«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είσοδο της πΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία, καθώς, όπως τονίζει το υπουργείο, τα κοινοβούλια της πΓΔΜ και της Ελλάδας δεν έχουν υιοθετήσει καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη διαμάχη για την ονομασία.

 «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε να δεχτεί τα Σκόπια στο μπλοκ ακόμη και στις αρχές του 2019, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κοινοβούλια της πΓΔΜ και της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε εκστρατείες υπέρ ή κατά όταν φτάνουμε στα δημοψηφίσματα. Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα και σεβασμό της νομοθεσίας, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε είναι αδύνατο να μιλάμε για τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκ μέρους των κοινοβουλίων των χωρών. Ειδικά αυτό δε θα πρέπει να γίνεται από τον επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε χθεσινή του ομιλία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο θέμα της πΓΔΜ δήλωσε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν όσο αυξημένη αναμενόταν, οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ ότι θα τις έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις  Στόλτενμπεργκ για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  τόνισε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ δεν ήταν αυξημένη, oι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τηνσ Τρίτη (2 Οκτ.) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες όπου συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας των κρατών — μελών της συμμαχίας.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο της επερχόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ θα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών — μελών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος τόνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και στον Ιανουάριο του 2019. Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν όσο αυξημένη αναμενόταν, οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ ότι θα τις έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες Δευτέρα, μίλησε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

«Υποδέχομαι την ψήφο του 'ναι' στο δημοψήφισμα. Είναι ζήτημα των Σκοπίων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη χώρα ως το 30ό μας μέλος, όμως ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για την ονομασία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ έχουν προσκαλέσει ρώσους παρατηρητές σε νατοϊκές ασκήσεις που θα γίνουν στη Νορβηγία. Ωστόσο, τόνισε ότι τα κράτη — μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούν την κατασκευή πυραύλων 9M729 από τη Ρωσία παραβίαση της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF Treaty).
πηγή: sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου