1337 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1167 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 749 ΕΛΛΑΔΑ 678 ΚΟΣΜΟΣ 667 Ε.Ε. 510 ΑΠΟΨΕΙΣ 470 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 81 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 ΕΥΖΩΙΑ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 E.E. 1 Ύφεση 1 ΕΛΛΑ 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Ώθηση στη γερμανοτουρκική οικονομική συνεργασία

Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας. Το Βερολίνο θεωρεί αποφασιστικό τον ρόλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν.


Η σύσταση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO) είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σκοπός της νέας επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την γερμανική οικονομία να δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία. Ένας από τους τομείς που ενδιαφέρουν το Βερολίνο και την Άγκυρα να συμπράξουν είναι αυτός της ενέργειας. «Στο επίκεντρο βρίσκονται η ανάπτυξη της αποδοτικότητας και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες των κυβερνήσεων, γεγονός είναι ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας να επενδύσει στην Τουρκία έχει μειωθεί αισθητά. Γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στη χώρα παραπονιούνται μεταξύ άλλων για υπερβολικά γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν σε χρονοβόρες διαδικασίες και προκαλούν μεγάλο κόστος.

Απώτερος στόχος η σταθεροποίηση της Τουρκίας


Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, η επίσκεψη Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο για σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Η Τουρκία θεωρείται ένα από τα τελευταία κράτη της Εγγύς Ανατολής όπου επικρατεί πολιτική σταθερότητα. Αποφασιστικός παράγοντας αυτής της σταθερότητας είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για αυτό τον λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, που αν και γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει τον κ. Ερντογάν, συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μέλλον της Συρίας μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Βερολίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέματα δημοκρατίας, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι περιορισμοί της ελευθερίας του Τύπου, δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του κ. Αλτμάιερ όταν ρωτήθηκε στην Άγκυρα για τον γερμανό υπήκοο που καταδικάστηκε χθες στην Τουρκία σε πάνω από έξι χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» την απόφαση του δικαστηρίου. Πριν από λίγους μήνες η κράτηση γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους αποτελούσε βασικό εμπόδιο στις σχέσεις με την Άγκυρα.
DW

Γερμανία, Τουρκία, Οικονομία,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.