Οι Βρυξέλλες ζητούν να δοθεί τέλος στους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων

Ε.Ε., 'Ελεγχος εσωτερικών συνόρων,

Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν οι οποίοι επρόκειτο να τερματισθούν στο τέλος του Οκτωβρίου 2018, θα ανανεωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2019...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα στο Λουξεμβούργο να δοθεί τέλος στην παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, ένα μέτρο που επρόκειτο να είναι προσωρινό, αλλά ανανεώνεται κατά σύστημα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν μπορώ να φαντασθώ την Ευρώπη με εσωτερικά σύνορα κλειστά. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ευρώπη να επιστρέψει στο παρελθόν», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

«Υπάρχουν ανησυχίες και ορισμένες από αυτές είναι δικαιολογημένες, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Είναι η ώρα για να βάλουμε τέλος » στους συνοριακούς ελέγχους, πρόσθεσε.

Εξι χώρες έχουν επανεισαγάγει από το 2015 ελέγχους στον χώρο Σένγκεν (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) κάνοντας χρήση νόμιμων εξαιρέσεων στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ζώνη.

Οι περισσότερες χώρες δικαιολόγησαν αρχικά τα μέτρα αυτά επικαλούμενες παράτυπες μεταναστευτικές κινήσεις, αλλά στην συνέχεια επικαλέσθηκαν απειλές στην ασφάλεια συνδεόμενες με τις τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Η Γαλλία ανακοίνωσε στις αρχές του Οκτωβρίου ότι επρόκειτο να παρατείνει για μία ακόμη φορά για έξι μήνες τους συνοριακούς ελέγχους που εφάρμοσε αμέσως μετά τις επιθέσεις τις 13ης Νοεμβρίου 2015.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι επρόκειτο να τερματισθούν στο τέλος του Οκτωβρίου, θα ανανεωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου