Μυρσίνη Ζορμπά: Ο Πολιτισμός θα μπορούσε να έχει ρόλο «διπλωμάτη»

Μυρσίνη Ζορμπά, Πολιτισμός, Βαλκάνια,

Την άποψη ότι ο Πολιτισμός θα μπορούσε να έχει ρόλο «διπλωμάτη» στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 


«Πιστεύω πραγματικά, ότι μπορεί να το κάνει, φτάνει να μην μιλάμε για τυπική πολιτιστική διπλωματία, αλλά να μιλάμε για κάτι πιο ουσιαστικό. Δηλαδή, για δίκτυα ανθρώπων οι οποίοι γύρω από ένα κεντρικό άξονα, είτε αυτό είναι η Τέχνη, ο Πολιτισμός γενικότερα, είτε είναι η δημιουργία να βρίσκονται μαζί συμμετοχικά, να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις με ειλικρίνεια, να καταφέρνουν να επηρεάζουν τις κοινότητες τους και να ξαναγυρίζουν στο τραπέζι του διαλόγου, έτσι ώστε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με νόημα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι, είναι μια περιοχή γνωστή για τα προβλήματά της, και πως έχει νόημα να δούμε ότι αυτά τα προβλήματα επέτρεψαν ώστε να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα «να δούμε ποιά είναι η Τέχνη που ανθίζει, να τη συγκεντρώσουμε, να τη βάλουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και να δούμε, τι είναι αυτό που διεκδικεί από το μέλλον, ποια είναι η προσδοκία της. Γιατί, η υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστεί ριζικά πια, να μπούμε σε μία καινούργια εποχή. Και νομίζω είναι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα το κάνουν, για όλους μας και για το καλό» τόνισε η υπουργός.

Η κ. Ζορμπά βρέθηκε στα Ιωάννινα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Common Myths», στο πλαίσιο της 1ης Biennale Δυτικών Βαλκανίων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η «η συμμετοχικότητα, είναι μια καινούργια γραμματική στην πολιτιστική πολιτική μας» και εξήρε την ιδέα της διοργάνωσης, γιατί όπως είπε «ο τρόπος που περιγράφεται, η γεωγραφική θέση, είναι πάρα πολύ σημαντικός, όταν βλέπει κανείς τις συνθήκες της Τέχνης σε σχέση με τις πόλεις και με την παράδοση».

Μάλιστα, σχολιάζοντας το μήνυμα της διοργάνωσης, «η Παράδοση εκ νέου», τόνισε ότι αυτό είναι το ζητούμενο που έχουμε ανάγκη σήμερα και συνέχισε: «Η παράδοση ειδικά στην Ήπειρο, είναι πάρα πολύ σημαντική. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σεβασμός, προσοχή, συνέχεια, αλλά πώς θα μπορούσαμε να την δούμε εκ νέου. Και βέβαια η γεωγραφική περιοχή στην οποία αναφέρεται, τα Δυτικά Βαλκάνια, ξέρετε ότι έχει ένα νόημα και πολιτιστικό και πολιτικό».

Καθώς όπως συμπλήρωσε οι περιπέτειες των τελευταίων 10ετιών, έχουν αναδείξει την περιοχή ως προβληματικό χώρο που αυτή τη στιγμή, παίρνει μια νέα διάσταση μέσα από την προσέγγιση της Τέχνης. «Επομένως, η συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι κάτι που μας δίνει μια προοπτική στο μέλλον, μέσα από την παράδοση μας, την παράδοση των άλλων και ταυτόχρονα μέσα από τα μάτια των νέων παιδιών, από μια καινούργια προοπτική και οπτική. Αυτό είναι σημαντικό και χαίρομαι που το Πανεπιστήμιο πήρε την πρωτοβουλία και βρήκε ανταπόκριση στην πόλη», τόνισε.

Η κ. Ζορμπά επισήμανε στις ημέρες μας, οι πόλεις αναζητούν μια καινούργια ταυτότητα που αυτή μπορεί να περνά από την ανάπτυξη, την οικονομία, τον Τουρισμό, «χρειάζεται προσέγγιση με νέες ιδέες, προϊόντα, νέες υπηρεσίες και ταυτόχρονα, μια Περιφερειακή Πολιτική που μπορούν οι πόλεις να στηριχθούν», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως χρειάζεται επικοινωνία μέσα στις πόλεις και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται, ένα καινούργιο καθήκον στις πλευρές που συνεργάζονται. Πρέπει να εξασφαλίζουμε τη σχέση της πόλης, με τα γεγονότα και όχι απλά, να καλούμε τους πολίτες στα γεγονότα. Τα πολιτισμικά δικαιώματα των πολιτών, είναι σήμερα στο επίκεντρο αλλά θέλει καλλιέργεια. Έχουμε μάθει να λέμε πρόσβαση, αλλά χρειάζεται συμμετοχή. Η συμμετοχικότητα είναι μια καινούργια γραμματική στην πολιτιστική πολιτική μας...».

Η υπουργός νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και επισκέφτηκε το ιστορικό ΜΕΚΕΙΟ οικοτροφείο, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη-Υφαίνοντας τα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου