«Απασφάλισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καμμένος «καρικατούρα» και οι ΑΝΕΛ «τραυματική εμπειρία»

ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ,

«Πυρά» από 16 υπουργούς και βουλευτές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Φίλης, Παππάς, Βούτσης, Τασία, Ξυδάκης, Κατρούγκαλος, Κυρίτσης στην αιχμή της επίθεσης - Αναλυτικά όλες οι «πύρινες» δηλώσεις...


Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στον Πάνο Καμμένο. Το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να μιλήσουν πλέον ανοικτά κατά του κυβερνητικού εταίρου, δείχνοντάς του την έξοδο.

Το γυαλί πλέον έχει ραγίσει και, ενδεχομένως, δεν είναι άλλη μία από τις συνηθισμένες κρίσεις στις σχέσεις των δύο πλευρών, με το “σχίσμα” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη όταν ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια των επαφών του στις ΗΠΑ αρχικά παρουσίασε το plan B' για το Σκοπιανό και στη συνέχεια υποσχέθηκε αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Το πρώτο σινιάλο για το δημόσιο άδειασμα στον Πάνο Καμμένο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με τη σκυτάλη να λαμβάνει ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Οι αιχμές στελεχών , βουλευτων και υπουργών συνεχίστηκαν μέχρι και το Σάββατο με μία σειρά δηλώσεων από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, πρωην γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα, υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Σάκης Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο Τέρενς Κουίκ.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν σκληρά λόγια, όπως από τον Νίκο Φίλη, που χαρακτήρισε «καρικατούρα» του Σαλβίνι τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εμμεσα μηνύματα προς τον κυβερνητικό του εταίρο είχε φροντίσει να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μίλησε για συνέχιση της κυβερνητικής πορείας ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά τα συντροφικά «μαχαιρώματα» των τελευταίων ημερών :


«Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία.

Νίκος Βούτσης: «Δεν γνωρίζω πού κατατείνει»


Μιλώντας στο kontra channel, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε ο υπ. Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ” όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος». Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».

Φίλης στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Καμμένος θεωρεί ότι θα παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί. Είναι καρικατούρα»


Ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον εταίρο της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο Πάνος Καμμενος είναι θέμα. «Ειναι στοιχείο απολιτικοποίησης να μην συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα. Ορθώς συνεργαστήκαμε με τον Καμμένο, ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασια -για συγκυριακούς λόγους, βεβαίως. Σήμερα εξαντλεί αυτήν τη δυναμική της αυτή η συνεργασία. Ο Καμμένος θεωρεί ότι θα παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί. Είναι καρικατούρα. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, να μην υπάρξει παρεμπόδιση του έργου μας».

Σάκης Παπαδόπουλος: «Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας»


Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο ανέφερε πως, «όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό, δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε. Προτείνω η ΚΕ να πάρει ξεκάθαρες θέσεις».

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Τραυματική εμπειρία η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ»


Αιχμές και από την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε… τραυματική εμπειρία και προειδοποίησε για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα στις εκλογές, ειδικά στις περιφέρειες. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους ως υποψήφιους που δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που το λενε είτε ανοιχτά είτε δεν το λένε, που έχουν διαφορετική κατεύθυνση ιδεολογική και πολιτική» υπογράμμισε, ενώ είπε επίσης πως οι πολιτικές συμμαχίες δεν έχουν συζητηθεί. Μιλώντας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι «βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, γιατί το μνημόνιο και τα μέτρα που άρχισαν να χαλαρώνουν και αναδείχθηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες, έγινε αυτό που έγινε. Και δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει. Κομβικό ζήτημα το θέμα των συνεργασιών».

Θοδωρής Δρίτσας: «Είναι ένα πρόβλημα ο Καμμένος»


Ο πρώην υπουργος Θοδωρής Δρίτσας, μιλωντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αυτού σε παλαιότερη συνεδρίαση της Κ.Ε. τον οποίο επιβεβαιώνει τώρα ο Καμμένος στο μάξιμουμ, καθώς ως είπε, » δεν ορρωδεί προ ουδενός». Είναι ένα πρόβλημα ο Καμμένος, θα το αντιμετωπίσουμε είπε ο κ. Δρίτσας, ασκώντας κριτική και στη λειτουργία της ΕΡΤ.

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αναγκαστικά με Καμμένο»


Αναγκαίο κακό φαίνεται πως είναι για τον Κώστα Ζαχαριάδη ο Πάνος Καμμένος. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από το βήμα της ΚΕ είπε πως όνο με τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες και τις τρικυμίες μπορούμε να προχωρήσουμε ως το τέλος. Να μην παρασυρθούμε από όσα λέγονται για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ με θραύσματα από 151.

«Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών» αναφέρει στη δήλωσή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Σία Αναγνωστοπούλου.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συμφερόντων της χώρας μας»


«Δυστυχώς ο κ. Καμμένος δεν κατανοεί πλέον τον ρόλο του ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά ως ένας ιδιότυπος ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος. Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με τον ρόλο του προκύπτει από την πολιτική του αγωνία για την επόμενη ημέρα αλλά και την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συμφερόντων της χώρας μας σχετικά με την εξωτερική της πολιτική. Οι παραφωνίες δεν βοηθούν ούτε την εικόνα της χώρας, ούτε την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει ο κ. Καμμένος να το αντιληφθεί», τονίζει η Θεοδώρα Τζάκρη.

Τέρενς Κουίκ: «Μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε»


«Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου για ένα δικό του «Plan B» «Προσωπικά, θέλω να σταθώ με πολλή ευλάβεια στη συμφωνία, ότι μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε, εγώ θα την τιμήσω…», πρόσθεσε.

Κοτζιάς – Παππάς: «Να μιλάει μετρημένα»


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππάς, σε εκδήλωση που βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη ρωτήθηκαν για δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από την Αμερική και δεν δίστασαν να αφήσουν τις δικές τους αιχμές. «Δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. «Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει»ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενώ από τη μεριά του ο κ. Παππάς ανέφερε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα.»

Γιώργος Κυρίτσης: Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, μιλώντας στον realfm 97,8. «Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Νίκος Ξυδάκης: «Κλείνει η περίοδος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ»


«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό». Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον News24/7 στους 88,6. «Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Π. Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».

Πάνος Ρήγας: «Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε»


Ο Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» «συνιστά» σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ στο θέμα της Συμφωνίας τονίζει ότι «η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές». «Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει»

Μερόπη Tζούφη: «Είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία των Πρεσπών»


«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή.
πηγή: crashonline

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου