Σε άρθρο που δημοσιεύει ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή της Μινεσότα και την Κλινική Μάγιο στο επιστημονικό έντυπο EBioMedicine, εξηγεί ότι καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει συσσωρεύει στο σώμα του κύτταρα με βλάβες. Όταν τα κύτταρα αυτά φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο βλάβης διέρχονται μια δική τους διαδικασία γήρανσης, που ονομάζεται κυτταρική γήρανση.

Επίσης τα κύτταρα απελευθερώνουν φλεγμονώδεις παράγοντες που λένε στο ανοσοποιητικό να καθαρίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Αλλά καθώς γερνάμε, τα κύτταρα αυτά δεν αποβάλλονται επιτυχώς από το σώμα και έτσι ξεκινάει η συσσώρευσή τους με αποτέλεσμα χρόνια χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονή και έκκριση ενζύμων που μπορούν να εκφυλίσουν τους ιστούς του σώματος.
Οι επιστήμονες ωστόσο παρατήρησαν ότι η φισετίνη μειώνει τα επίπεδα των κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα.

Αυτό κατέστη εφικτό δια της μελέτης γηραιών ποντικιών στα οποία χορηγήθηκε η φισετίνη και παρατηρήθηκαν βελτιώσεις και ως προς την υγεία αλλά και ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι παραμένουν προς το παρόν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, όπως πως ένα φάρμακο θα επιδράσει σε διαφορετικούς ιστούς και διαφορετικά κύτταρα ενός γηράσκοντος σώματος.

Μάλιστα, προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει αν υπάρχει κάποια θεραπεία που να στοχεύει τα κύτταρα που έχουν υποστεί κυτταρική γήρανση.
in.gr